Gözlem süresinin GPS yükseklik bileşeni duyarlığı üzerine etkisi
The effect of observation window to GPS height accuracy
  1. Tez No: 168311
  2. Yazar: CAN MERTCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Konum Belirleme Sistemi (GPS), elipsoidal yükseklik, gözlem suresi, Global Positioning System (GPS), ellipsoidal height, observation window XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET GPS ölçmeleri sonucu elde edilen elipsoidal yükseklikler, yüksek doğruluk gerektiren jeoit belirleme çalışmaları başta olmak üzere pek çok çalışmada yaygın olarak kullanılmaktadır. Gereken bu yüksek doğruluğu sağlamak için noktalar arasındaki baz uzunluğu, GPS ölçmeleri için kullanılan gözlem süresi ve ölçülerin değerlendirilmesinde kullanılan yazılımlar önemli bir yer tatmaktadır. Bu bakımdan GPS ölçüsü gerçekleştirmeden, Internet vasıtasıyla, Güney Kaliforniya Entegre GPS Ağı'na (SCIGN) ait noktalardan faydalanarak ilk olarak uzunlukları yaklaşık 3-50 km arasında değişen 8 adet baz, ardından 1 10-1015 m arası değişen 4 adet baz belirlenmiştir. Bu bazlara ait veriler Ashtech firmasına ait ticari bir yazalım olan PRISM v2.1 yazılımı ile farklı gözlem sürelerinde ve farklı stratejiler ile değerlendirilmiştir. Elde edilen farklı gözlem süreli ve değerlendirme stratejili elipsoidal yükseklikler ve standart sapmaları 24 saatlik sonuçlarla karşılaştırılarak irdelemeler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, 24 saatlik değerlendirmeler sonucu ticari yazılım olan PRISM v2.1 programı ile ITRF' in iç duyarlığı olan + 1 cm seviyesi 12 km ye kadar olan baz uzunluğu ile sağlanmakta ve farklı değerlendirme stratejilerine göre tek kanallı GPS alıcıları 12 km ye kadar bağıl troposferin kestirilmesiyle kullanılabilmektedir. Kısa gözlem süreleri ile yapılan değerlendirme sonuçlan ile 24 saatlik sonuçların karşılaştırılmasıyla, 24 saatlik sonuçlara en yakın sonuçlara 3 saatlik gözlem süresiyle ulaşılmaktadır. 8 km ye kadar min. 2 saatlik gözlem süresi yeterli olmakta iken 8-12 km için tez çalışmamıza göre min. 3 saatlik gözlem süresi gerekmektedir. Bunun sonucunda PRISM v2.1 ticari yazılımının 12 km ye kadar yükseklik bileşeni balonundan yüksek duyarlıklı jeodezi ve GPS içerisinde kullanabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The ellipsoidal heights determined from GPS surveying, are used for applications like geoid detennination that needs high precision. In determining the high precision; baseline length, the observation window and the software which are used for the process have critical roles. For that reason before the GPS processing, first of all 8 baselines (3-50 km) after that 4 baselines (110-1015 km) are determined by the help of The Southern California Integrated GPS Network (SCIGN). The baselines' data are processed by PRISM v2.1 software owned by Ashtech Company, with different observation windows and different strategies. After the process completed ellipsoidal heights and their standard deviations are compared with the ellipsoidal heights computed from 24 hour observation window. After the process done with PRISM with 24 hour observation window the results are computed. By the help of these results ITRF has an inner precision of + 1 cm up to 12 km long baselines. In addition, with different process strategies, single channel GPS receivers can be used for baselines up to 12 km by the help of tropospheric modeling. The comparison of process done with 24-hour observation window and done with short observation windows is made. The nearest result to the process using 24-hour observation window can be computed by the process using 3 hour observation window. In addition, 2 hour observation window is enough up to 8 km baselines, while 3 hour observation window is needed for baselines about 8-12 km As a result, PRISM software can be used for the process of the baselines up to 12 km for computing high accurate ellipsoidal heights. In addition, these heights can be used in geodetic and GPS applications that need high accuracy.