Amonyum persülfat ile başlatılmaş vinil asetat-bütil akrilat kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of vinyl acetate-butyl acrylate copolymers which are initiated by ammonium persulfate
- Tez No: 168318
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: emülsiyon kopolimerizasyonu, VAc-ko-BuA lateks, koruyucu kolloid, AMOL. IX, emulsion copolymerization, VAc-co-BuA latex, protective colloid, AMOL
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Poli(vinil asetat-Atf-bütil akrilat) lateksleri yarı-kesikli emülsiyon polimerizasyon prosesi ile sentezlendi. Kopolimerizasyonlar, toplam monomer miktarı değiştirilmeden, bu miktar içinde değişen VAc/BuA oranlarında (VAc/BuA:100 -» 0) ve iki farklı koruyucu kolloid, AMOL ve PVOH kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm polimerizasyonlar için, amonyum persülfat (APS) başlatıcısı ve 30 etoksilatlı nonilfenol (NP 30) emülgatörü, AMOL ve PVOH sabit konsantrasyonda kullanıldı. Kopolimer latekslerin ortalama tane boyutları Zetasizer, viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, yüzey gerilimleri du Nouy tensiyometresi, sayı ortalama ve ağırlık ortalama molekül ağırlıkları (MnveMw) GPC, camsı geçiş sıcaklıkları (Tg) DSC ve yüzey morfolojileri elektron mikroskobu (SEM) ile belirlendi. Ortalama tane boyutunun ve Tg'nın kopolimer bileşimindeki artan %BuA miktarı ile azaldığı görüldü. AMOL içeren kopolimerlerin PVOH içerenlere göre; yüksek MnveMw,h ve düşük viskoziteli olduğu olduğu belirlendi. AMOL'ün VAc içeriği yüksek kopolimerlerde, daha düşük tane boyutu ile daha iyi kolloidal kararlılık sağladığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were synthesized by applying semi-batch emulsion polymerization. Copolymerizations were carried out keeping constant total monomer amount wbich the monomer ratio were changing from 100 to O for VAc/BuA and using two different protective colloids (AMOL and PVOH). APS was used as initiator, nonyl phenol ethoxylate with 30 mole was used as emulsifier, AMOL ör PVOH was used as colloidal stabilİ2ator in ali of the polymerizations and ali substances were used at the constant weight % in them. The average partide sizes of copolymer latexes by using Zetasizer, original viscosities of them by Brookfield Viscosimeter, surface tensions by du Nouy tensiometer, number average and weight average molecular weights by GPC, glass transition temperatures by DSC and surface morfologies of them by SEM were determined. Average partide sizes and Tg values of copolymer latexes decreased by increasing BuA % in the copolymer compositions. Copolymers with AMOL have higher Mn and Mw, but lower viscosities than copolymers with PVOH. it was clear that AMOL countributed lower partide size and better colloidal stabilization than PVOH in the copolymers having higher VAc %.