L-askorbik asidin oksidasyonuna farklı ortamlarda bazı polimerlerin etkisinin incelenmesi
Study of effect of polymer on the oxidation of L-ascorbic acid in various conditions
- Tez No: 168317
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ İMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, polivinilpirrolidon, Cu(H) iyon katalizli oksidasyon, kinetik, ultraviole spektrofotometri. *, Ascorbic acid, polyvinylpyrroUdone, Cu(H) ion-catalyzed oxidation, kinetics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Askorbik asit, C vitamini, (H2A) insanların beslenmesinde çok önemli olan suda çözünen vitaminlerden biridir. Yiyecek ve içeceklerde antioksidan görevi görür. Polivinilpirrolidon (PVP) fizyolojik olarak inertliği dolayısıyla besin ve farmasotik endüstrisinde geniş çapta kullanılmaktadır. EfeA'nın oksidasyonunu Cu(H) iyonları katalizler. Askorbik asidin, Cu(H) iyonu katalizi! ve katalizsiz oksidasyonuna farklı molekül ağırlıktaki ( Mv ) PVP'nin etkisi pH 3,3 - 6,0 aralığında olan asetat tamponu ile 25°C'de incelenmiştir. PVP ömeMerinin molekül ağırlıkları viskozimetrik yöntemle tayin edilmiştir. H2A konsantrasyonlar2,83xl0“5 ile 1 l,35xl0”5 M aralığında ve PVP konsantrasyonu ise 0,2 - 0,4 g/100 mL olacak şekilde çalışılmıştır. EfeA konsantrasyonlarındaki değişmeler, direkt ultraviyole spektrofotometrik yöntem ile ortamın pH'ma bağlı olarak, 248 - 266 nm dalga boylarında absorbanslardan tayin edilmiştir. Birinci derece kinetiğini izleyen oksidasyon reaksiyonu hızlan d[H2A]/dt = k[H2A] şeklinde ifade edilir.Burada [H2A]; askorbik asit konsantrasyonu, t; reaksiyon süresi ve k; birinci derece hız sabitidir, k değerleri lineer regrasyonla hesaplanmıştır. pH'ın ve polimerin yapısının askorbik asidin Cu(II) iyon katalizli ve katalizsiz oksidasyonuna etkisi araştırılmıştır. Oksidasyon hızları PVP içeren her iki katalizli ve katalizsiz reaksiyonlarda pH 4,5'dan 6,0'ya artmıştır. Oysa; PVP'nin aynı pH aralığmda Cu(IT) iyonu katalizli oksidasyon reaksiyonunu geciktirdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ascorbic acid (Vitamin C) (H2A) is one of the most important water-soluble vitamins in human diet. In food and beverages it fullfills the function of antioxidant agent. PolyvinylpyrroHdone (PVP) is widely used in food and pharmaceutical industries due to its physiological inertness. The oxidation of H2A is catalyzed by Cu(H) ions. The effects of PVP with the different molecular weights ( Mv ) to the Cu(E) ion-catalyzed and uncatalyzed oxidation of ascorbic acid have been investigated at 25°C in acetate buffer in the pH range from 3,3 to 6,0. The molecular weights of PVP samples have been determined by viscosimetric method. The study was carried out for H2A concentrations range from 2,83xl0“5 to ll,35xl0”5 M and for PVP concentration range from 0,2 g/100 mL to 0,4 g/100 mL. The changes in H2A concentration were determined from absorbances obtained at the wavelengths of 248-266 nm using direct ultraviolet spectrophotometry depending on the pH. The reaction followed first-order kinetics and rate can be expressed as; d[H2A]/dt = k[H2A] [H2A] is the concentration of ascorbic acid, t is the reaction time and k is the first-order rate constant, k values were calculated by linear regression analysis. The effects of pH and the nature of the polymer on the Cu(H) ion-catalyzed and uncatalyzed oxidation of ascorbic acid were investigated. The rates of oxidation reaction have been found to increase in both the catalyzed and uncatalyzed reactions containing PVP, in the pH range from 4,5 to 6,0. However, it was observed that PVP has been delayed Cu(II) ion-catalyzed oxidation reaction in the same pH range.*