Deneysel diabetik ratlarda beyin iskemi perfüzyon hasarında nitrik oksit miktar tayini
Nitric oxide quantitation in the brain ischemia perfusion demage in the experimental diabetic rats
- Tez No: 168338
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VOLKAN SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit (NO), Nitrik oksit sentaz (NOS), Diabetes mellitus, N-Nitro L-Arginin(LNA), antioksidan moleküller, STZ, Vitamin E. vıı, Nitric oxide (NO), Nitric oxide syntetase (NOS), Diabetes mellitus, N-Nitro L- Arginin(LNA), antioxidants, STZ, Vitamine E vııı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Nitrik oksit (NO) L-Argininden NO sentaz (NOS) katalizörlüğünde kompleks kofaktörlerin yer aldığı bir reaksiyon sonucunda sentezlenen yüksek reaktif özellikli serbest bir radikaldir. İnsülin eksikliğine bağlı olarak oluşan diabetes mellitusta serbest oksijen radikallerinin artışının bir çok diabetik komplikasyonlan indüklediği bilinmektedir. Süperoksit radikalinin radikal özelliğindeki NO ile etkileşmesi sonucunda NO etkinliğinin azalması ile birlikte toksik olan yeni radikaller oluşmaktadır. Çeşitli antioksidan molekülleri ve detoksifikasyon enzimlerinin uygulanması ile meydana gelen hasarlar önlenebilmektedir. Bunun yam sıra dönüşümsüz NOS inhibitörü olan N-Nitro-L-Arginin (LNA) uygulanması plazma NO azalışına ve beyin dokusu süperoksit artışına sebep olmaktadır. Artan NO konsantrasyonu etkisi ile oluşan S-Nitrosotiyol bileşikleri ve biyolojik özellikleri NO biyolojisinin önemli bir bölümüdür. Glutatyon, hücreleri reaktif nitrojen oksit türlerinden GSNO oluşumu yolu ile korur. Memelilerin hücrelerinde glutatyon miktarının azalması ile NO toksisitesi artar. Ölçülen NO miktanda proteinlerin hangi oranda nitrozilleneceğini ve fonksiyonlarının hangi derecede bozulacağını gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nitric oxide (NO), is a highly reactive free radical which is synthesized from L-Arginin by the catalytic activity of nitric oxide syntetase (NOS). In diabetes mellitus, increase of the free oxygen radical levels induces various diabetic complications. When the superoxide radicals intract with the nitric oxide radical, nitric oxide activity is decrased and new radicals are introduced. Many of the demages can be controlled by using antioxidants and detokxification enzymes. Application of NOS's irreversible inhibitor (N-Nitro-L-Arginin) causes the plasma NO's level to decrase and brain tissue's superoxide level to increase. The formation and properties of S-Nitrosothiol (RSNO) play an important part of the biology of nitric oxide. Glutathione (GSH) can protect cells against the toxicity of reactive species (RSNO) such as NO through the initial formation of GSNO. In mamlian cells depletion of intracelular GSH increases toxicity mediated by NO. Measured NO quantity can show us at what degree proteins are nitrosilated and their functions are impaired.