Poli (eter imid)'in termodinamik etkileşimlerinin ve ikinci dereceden geçişlerinin ters gaz kromatografisi metodu ile belirlenmesi ve poli (eter imid)'in elektrik iletkenliğinin incelenmesi
Determination of thermodynamic interactions and second order transitions of poly (ether imide) by inverse gas chromatography and invetsigation of the electrical conductivity of poly (ether imide)
  1. Tez No: 168337
  2. Yazar: FATİH ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM CANKURTARAN, Y.DOÇ.DR. MERİH SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci derece geçiş, TGK, Ultem, elektrik iletkenliği, çözünürlük. vın, Second order transition, IGC, Ultem, electrical conductivity, solubity. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Ters gaz kromatografisi metodu ile 40-285 °C sıcaklık aralığında heptan, oktan, nonan, dekan, tert-butil asetat, n-butil asetat, izobutil asetat, izoamil asetat, benzen, etil benzen, propil benzen, klor benzen, izopropil benzen ile poli(eter imid) için alıkonma diyagramları incelendi. Diyagramdaki eğim değişimleri ikinci dereceden geçişler olarak kabul edildi. Sonra, poli(eter imid)' in karanlık elektrik iletkenliği çalışıldı. Elektrik iletkenliğindeki sıcaklığa bağlı gözlenen doğrusallıktan sapmalar ikinci dereceden geçişler olarak kabul edildi. Sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayıları (O"), Flory-Huggins etkileşim parametreleri^), hal denklemi etkileşim parametreleri (;}f*2), etkin değişim enerji parametreleri \XU), kısmi molar sorpsiyon ısısı \ÂHS), çözücünün sonsuz seyreltiklikteki kısmi molar çözünme ısısı (A//T J, molar buharlaşma ısısı (A/f K) hesaplandı ve polimerin çözünürlük parametresi (S2 ) belirlendi. Sonunda; Ultem fîlnüerinin elektriksel iletkenliği katkıyla arttırıldı. Katkılı ve katkısız filmlerin de iletkenlik-sıcaklık ölçümleri ile elektriksel karakterizasyonu belirlendi. Taramalı elektron mikroskobu ile katkılı ve katkısız filmlerin morfolojisi gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The retention diagrams of poly(ether imide) for heptane, octane, nonane, decane, tert-butyl acetate, n-butyl acetate, isobutyl acetate, isoamyl acetate, benzene, ethyl benzene, propyl benzene, chloro benzene, isopropyl benzene were obtained by inverse gas chromatography method in the temperature range 40-285 °C. The slope changes on the diagram were accepted as second order transitions. Then the dark electrical conductivity in poly(ether imide) was studied. Observed temperature dependent disorders from linearity in the electrical conductivity were accepted as second order transitions. The weight fraction activity coefficients of the solvent at infinite dilution, QJ°, polymer- solvent interaction parameters for Flory-Huggins theory, Xu m& equation of state theory Xn> effective exchange energy parameters Xl2, the partial molar heat of sorption, AHS, the partial molar heat of mixing at infinite dilution of the solvent, AHT, molar heat of vaporization AH v, and solubility parameters, S2 were obtained. Finally, the electrical conductivity of Ultem films were increased by doping. Electrical characterizations were determined the base on dc conductivity-temperature measurements both undoped and doped films. Morphologies of doped and undoped films were examined by scanning electron microscope.