Proton değişim membralı yakıt pilli araçlar için seyir halinde metanolden hidrojen üretimi
On-board hydrogen production from methanol for proton exchange membrane fuel cell vehicles
  1. Tez No: 168345
  2. Yazar: HALİT EREN FİGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA BAYKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seyir Halinde Hidrojen Üretimi, Hidrojen, Metanol, Yakıt Dönüştürücü, Proton Değişim Membranlı Yakıt Pili. ix, On-Board Hydrogen Production, Hydrogen, Methanol, Fuel Reformer, Proton Exchange Membrane Fuel Cell
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Dünya enerji ihtiyacının büyük kısmını karşılayan fosil yakıtlar yerel ve küresel iklim değişikliklerine yol açan sera gazı emisyonlarına sebebiyet verirler. Bununla beraber bu fosil yakıtlar hızla tükenmektedir. Hidrojenin sürdürülebilirliği açısından en uygun olanı yenilenebilir enerji kullanılarak sudan üretilmesidir. Ne yazık ki; bu yakıtlar için bir alt yapı hala tam anlamıyla kurulamamıştır. Bu sebeple bazı geçici yakıt ve enerji sistemleri gerekmektedir. Bu çalışmada, seyir halinde hidrojen üretimi için uygun yakıtlar incelenerek, bunlar arasında metanol düşük reaksiyon sıcaklığı ve düşük geri dönüşümünden dolayı en uygun yakıt olarak bulunmuştur. Hidrojenin kısmi oksidasyon, buharla bozunumu ve kısmi oksidasyonla bozunumu süreçleri açısından kinetik ve termodinamik açıdan inceleyen bir model ve buna uygun bir yakıt dönüştürücü tasarımı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fossil fuels which supply most of the world energy demand cause greenhouse gas emissions which eventually lead to local and global climate change. Furthermore these fuels are depletable. Hydrogen produced from water using renewable energy is the ultimate fuel for sustainable development. However the network for these fuels is not completely established yet. Therefore some transitions fuels and energy systems are necessary. In the present work, following a study of fuels suitable for on-board hydrogen production, methanol was found to be the most convenient due to low reaction temperature and the low shift conversion requirement. A model was developed for studying the Kinetic and Thermodynamic aspects of the hydrogen production from methanol using partial oxidation, steam reforming an autothermal processing. Appropriate reformer designs were developed.