Vişne çekirdeğinden üretilen aktif karbon ile sudan nikel giderimi
Removal of nikcel from water by activated carbon produced from cheery stone
  1. Tez No: 168346
  2. Yazar: REZAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKER BEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif karbon, Adsorpsiyon, Ni(H) giderimi, Aktivasyon, Yüzey fonksiyonel gruplar xi, Activated carbon, Adsorption, Ni(II) removal, Activation, Surface functional groups Xll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Aktif karbonlar iç yüzey alanı ve gözenekliliği yüksek oranda artırılmış karbon içerikli maddelerdir ve bu özelliklerinden dolayı sıvı ve gaz fazı uygulamalarında kullanılmaktadır. Çeşitli yapılardaki aktif karbonlar ve iyon değiştirici reçineler evsel ve endüstriyel atıkların içerdiği organik ve inorganik kirleticilerin gideriminde kullanılmaktadır Aktif karbonların üretimi çoğunlukla iki kademeden oluşur. Bunlar sırasıyla, önce hammaddenin oksijensiz ortamda karbonizasyonu ve takiben karbonize edilmiş ürünün değişik yöntemlerle aktivasyonudur. Aktivasyon kademesi, istenilen aktivasyon niteliğine ulaşıncaya kadar sürdürülebilir. Bu çalışmada, vişne çekirdeğinden üretilmiş aktif karbon kullanılmıştır Numune, elektrokimyasal aktivasyon ve nitrik asit aktivasyonu kullanılarak aktive edilmiş ve sulu çözeltiden Ni (II) iyonu giderimi çalışması yapılmıştır. Vişne çekirdekleri Türkiye'de vişne suyu üretimi sırasında oluşan ve bolca bulunan bir gıda endüstrisi atığıdır. Nikel, gümüş rafinerilerinde, elektrokaplamada, çinko dökümlerde ve pillerde geniş kullanım alam olan bir toksik metaldir ve bu endüstrilerin atık sularında bulunur, insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinden dolayı doğaya verilmeden önce belirlenen limit değerlerine düşürülmesi gereklidir. Elektrokimyasal ve nitrik asit aktivasyonu kullanılarak aktive edilmiş aktif karbonların karakterizasyonunun belirlenmesinde elementel analiz, yüzey alam ölçümleri, gözenek büyüklüğü ölçümleri, FT-IR, Boehm's titrasyonu, pH titrasyonu ve zeta potansiyeli yöntemleri kullanılmıştır. Kesikli gerçekleştirilen sorpsiyon deneylerinde farklı yöntem ve. sürelerde aktive edilen adsorbanların Ni (II) tutma kapasiteleri belirlenmiş, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Activated carbons are carbonaceous materials with highly developed internal surface area and porosity that can be applied in both gas and liquid phase applications. A variety of conventional activated carbons and ion exchange resins have been used in water treatment and to treat a wide range of domestic and industrial effluents containing organic and inorganic pollutants. The production of activated carbons frequently consists of two sequential staps: carbonization of the raw material in the absence of oxygen, and then the activation of the carbonized product with different methods. The activation step can be carried out under well-controlled conditions until a desired conversion is reached. In this study, activated carbon was prepared from cherry stone by activating electrochemical oxidation and HNO3 activation has been used for the adsorption of nickel (II) from aqueous solution. Cherry stone is a very abundant waste product from the manufacture of cherry juice in Turkey. Nickel is a toxic heavy metal that is widely used in silver refineries, electroplating, zinc base casting and storage battery industries. The chronic toxicity of nickel to humans and the environment has been well documented. It is essential to remove Ni (II) from industrial wastewater before being discharged. Modified adsorbents were physically and chemically characterised by elemental analysis, surface area and porosimetry, FT-IR, Boehm's titration, pH titration and zeta potantial. The effect of the nickel adsorption capasity were investigated in an agitated batch reactor and the Langmuir ve Freundlich adsorption isotherms were developed.