Pasif harmonik filtreler ve enerji ölçümü
Passive harmonic filters and energy calculation
  1. Tez No: 168359
  2. Yazar: NECMETTİN ONUR MESTA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH TACİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif harmonik filtre, Harmonikler, Filtre çeşitleri, HVDC teknolojisi, Harmonik filtre dizayn hesaplama yazılımı.xi, Passive harmonic filter, Harmonics, Filter types, HVDC technology, Harmonic filter design calculation software. xn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yeni bir konu olmamasına rağmen günümüzdeki harmonik üreten elemanların artışıyla önemi bir kat daha artan harmonikler incelenmektedir. Harmoniklerin zararları, harmoniklere neden olan etkenler ve giderilmesi için üretilen yollardan bahsedilmiştir. Daha sonra, tezin temel konusu olan pasif harmonik filtrelerin tanımları, çeşitleri ve dizayn kriterleri incelenmiştir. Sonraki bölümde yer alan Matlab Simulink simülasyonu için gereken harmonik üreten bir sistem olarak seçilen HVDC sistemi, harmonik üreten ve filtre gruplarının kullanıldığı bir sistem olarak tercihimiz olmuştur. Konuyla ilgili olarak son kısımda verilen sayısal uygulama ile harmoniklerin giderilmesi ve filtre tasarımında baştan itibaren karşılaşacağımız mühendislik formülleri, rezonans ve toplam harmonik distorsiyon kavramları ile sonuçlar incelenmiştir. Ek olarak da, üç fazlı şebekeler için filtre konfigürasyonları ve en düşük harmonikler için kısa devre linkli filtre örneklerinde de belirtilen uygulamalar için filtrenin dizayn parametrelerinde kullanılacak büyüklüklerin bir bilgisayar yazılımı ile kolaylıkla elde edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, harmonics, not a new subject, but with an improving importance with the development of harmonic producing elements will be investigated. Damages of harmonics, harmonic producing effects and elimination methods have been mentioned. Later on, the main subject of the thesis, definitions of passsive harmonic filters, kinds and design criterias has been researched. In the following part, for our Matlab Simulink simulations the HVDC system has been chosen because of its harmonic producing and filter group containing properties. With the numerical example at the end of the thesis, harmonic elimination, engineering formulas that will be used with the filter design, resonance and total harmonic distortion concepts and their solutions have been studied. As an addition to this work, a software has been developed in which the filter configurations for three phase systems and the ratings of the short circuit linked filter samples for lowest harmonics for the design parameters of the filter will be calculated easily.