Selülaz-dekstran sülfat konjugatlarının incelenmesi
Investigation of cellulase dextran sulphate conjugates
  1. Tez No: 168358
  2. Yazar: YILDIZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger selülaz, Selülaz-Dekstran Sülfat konjugatları, aktivite, GPC, FTIR, HPLC. ıx, Aspergillus niger cellulase, Cellulase-Dextran sulphate conjugates, activity, GPC, HPLC, FTIR. x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Selüloz bitkilerde bulunan başlıca polisakkariddir ve yeryüzünde en çok bulunan biyolojik materyaldir. Ayrıca atıklarda önemli oranda selüloz bulunması, selülozu parçalayan enzimleri önemli kılmaktadır. Selülozu parçalayan enzimler selülazlar olarak isimlendirilmektedir ki bu enzimler üç tür aktivite göstermektedir; (1) endonükleaz (l,4-P-D-4-glukanohidrolaz, E.C. 3.2.1.4) selüloz molekülünün iç kısmında yer alan bağlan hidrolizler, (2) sellöbiyohidrolaz (l,4-P-D-4-glukan sellöbiyohidrolaz, E.C. 3.2.1.91) selüloz zincirinde uçlarda yer alan bağlan kırar ve (3) P-glukosidaz (p-D- glukosid glukobidrolaz, E.C. 3.2.1.21) sellobiyoz ve diğer ufak oligosakkaridleri D-glukoza hidrolizler. Bu çalışmada, ticari önemi olan selülaz türlerinden Aspergillus niger' den elde edilen selülaz kullanıldı. Satın alman enzim Sephadex G-50 kolonundan geçirilerek saflaştınldı. Farklı pH ve sıcaklık değerlerinde aktivite tayini yapılarak optimum pH ve sıcaklık değeri belirlendi. Dekstran sülfat'a enzimi bağlamak için sodyum periyodat ile yükseltgeyerek aldehid türevi elde edildi. Dekstran sülfat aldehid türevinin oluştuğu FTIR spektroskopisi ile kontrol edildi. Dekstran sülfatta oluşan aldehid grubu sayışım tayin için spektrofotometrik yöntem geliştirildi. Polimerin proteine bağlanması BSA ile ön deneme yapılarak kontrol edildi. Oluşan konjugat FTIR ve GPC cihazında incelendi. BSA-Dekstran sülfat kovalent bağlanmasının gerçekleştiği gözlendikten sonra, selülazın polimer ile bağlanma reaksiyonu gerçekleştirildi. Oluşan konjugat FTIR, GPC, HPLC cihazlarında incelendikten sonra farklı pH ve sıcaklıklarda aktivite tayinleri yapıldı, ve alman sonuçlar saf enzim ile elde edilenler ile kıyaslandı. Aym yöntemler kullanılarak, polimer ile enzimin fiziksel karışımı da incelendi. Sonuç olarak, enzim-dekstran sülfat fiziksel karışımında optimum pH değeri kayma gösterdi, enzime kıyasla enzim-dekstran sülfat kovalent konjugatlan pH 3-8 aralığında daha yüksek aktivite gösterdi. Fiziksel karışım ve kovalent konjugatlar optimum pH değerinde iken (pH 3) her sıcaklıkta saf enzime göre daha yüksek aktivite gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cellulose is the major polysaccharide in plants and is most abundant biological material on earth. In addition to this great amounts of wastes include cellulose, because of this reason cellulose-degrading enzymes become very important. Cellulose-degrading enzymes, which exhibit three types of activities are called as cellulases. (1) Endonuclease (1,4-P-d-4- glucanohydrolase, E.C. 3.2.1.4) hydrolyse internal bonds in cellulose molycule. (2) Cellobiohyrolase (l,4-p-D-4-glucan sellobiohydrolase, E.C. 3.2.1.91) hydrolyse terminal bonds and (3) p-Glucodisase (P-d- glucoside glucohydrolase, E.C. 3.2.1.21) hydrolyse cellobiose and little olisaccarides to D-glucose. In this study, cellulase from Aspergillus niger was examined. Dextran sulfate is oxidated to its aldehyde derivative by using NaIÛ4. The amount of aldehyde groups at dextran sulfate molecule was determined using a developed specrophotometric method. Dextran sulfate aldehyde derivative was bonded to BSA first. The obtained conjugate was examined using FTIR and GPC techniques. The purchased cellulase was purified by using size exclution column chromatography with Sephadex G-50, and PBS buffer, pH 7.2. Dextran sulfate- cellulase covalent conjugates were synthesized and the covalent bonding was confirmed using the techniques mentioned above. The activities of the purified enzyme, dextran sulfate- purified enzyme mixtures and covalent conjugates were determined at different pH and temperatures. It was obserwed that, dextran sulfate-enzyme mixtures and covalent conjugates showed higher activities than pure enzyme between pH 3-8 at 50 °C. Covalent conjugates and mixtures showed higher activity than enzyme between 25 °C- 80 °C at pH 3.