Güç sistemlerinde harmoniklerin pasif filtrelerle eliminasyonu
Elmination of harmonics with passive filters on power systems
  1. Tez No: 177121
  2. Yazar: MEHMET BİLGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonics, Passive Fitler, Shunt Filter
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Endüstriyel gelişmeler ile birlikte elektrik şebekelerindeki kirlenme kaçınılmaz hale gelmiştir. Enerjikalitesini belirleyen en önemli faktörler gerilim değişimleri, frekans değişimleri, kesintiler ve temel frekansındışındaki frekansları üreten tüketicilerdir.Harmonik oluşumuna sebep olan başlıca yükler; güç elektroniği elemanları, transformatörler, dönermakineler, doğru akım ile enerji nakli, ark fırınları, statik VAR kompanzatörleri ve kesintisiz güç kaynaklarıdır.Harmonikler, sistemdeki elemanlarda; ek kayıplara, ısınmalara, yalıtımlarının zorlanmasına, bazı durumlardazarar görmelerine ve devre dışı kalmalarına yol açarlar.Bu nedenle bazı tedbirlerin alınması gerekir.Harmonik üreten kaynaklar imal edilirken harmonik üretmesinin engellenmesi en önemli giderilmeyöntemlerinden birisidir. Diğer bir önemli yöntem ise harmonik filtreler yoluyla harmoniklerin süzülmesidir.Bu çalışmada, elektrik enerjisinin kalitesini belirleyen, frekans ve sinüzoidal dalga biçiminin bozulmanedenleri ortaya konulmuş ve `Harmonik Analizörü' ile harmonik ölçümü yapılmıştır. Daha sonra pasif filtredevreye alınarak tekrar bir harmonik ölçümü yapılmıştır. Elde edilen akım ve gerilimin Toplam HarmonikBozunum (THDI ve THDV) değerleri ile mevcut durumun MATLAB ta simülasyonu yapılmıştır.Anahtar Kelimler: Harmonikler, Pasif filtre, Şönt filtre
Özet (Çeviri)
Dirtiness the Networks of the electricity became inevitable with industrial developments. The mostimportant factors which designate the quality of energy are voltage changing, frequency changing, interruptionsand the consumer who preduce frequencies which is except fundamental frequency.Main harmonic loads are power electronic elements, transformers, rotating machines, energytransformers by direct current, arc furnaces, static VAR compansators and continious power sources which inturn cause problems like energy loss, overheating, disturbances and defects in isolation and furthermoredisconnection from the circuit.So some precautions must be taken.Owing to these adverse effects of harmonic loads on system performance their occurrance must beeliminated. The most vital mean of elimination is to prevent the harmonics during manifacturing. The importantone is said to be the filtration of harmonics by harmonic filters.İn this study had been made harmonic measure and harmonic analyser and the results of spoiling offrequency and sinusoidal wave had been put forward which designate the quality of electricity energy, after thata harmonic measure had been made again getting device the passive filter the current and the voltage which wegot.The results of total harmonic distortion of the current and the voltage which we got and this situation hadbeen simulated in MATLAB.