Dağ mimarisi ve konaklama tesisleri üzerine bir inceleme
Architecture in mountain and a survey mountain resorts
  1. Tez No: 168363
  2. Yazar: UĞUR KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dağ konaklama tesisleri, kış sporları, mimari tasarım, iklim, topografya. ix, Mountain resorts, winter sports, architectural design, climate, topography x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Doğal çevreyle uyumlu mimari arayışı çerçevesinde, dağ ortamının belirleyici koşullan altında tasarım süreci, araştırmanın eksenini oluşturmaktadır, iklim, topografya gibi fiziksel etkenlerin yanı sıra insanları dağ ortamına çeken farklı arayışların doğurduğu gereksinimler, tasarım süresince mimara yol gösterici ve kısıtlayıcı faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Teknik olanakların gelişimine bağlı olarak, bu kısıtlayıcı ve belirleyici unsurların, tasarımda, enerji üretimi ve doğal dengenin korunması amacıyla kullanımı ve bu unsurlardan doğal enerji kaynaklan olarak faydalanılması gündeme gelmiştir. Zamana bağlı olarak farklılaşan ihtiyaç ve imkanlar çerçevesinde gelişen dağ turizmine yönelik tesis tasarımının ayırıcı ı özellikleri ve prensipleri hakkında yol gösterecek bilgi ve araştırmalar elde edilmiş ve örneklerle somutlaştırılmıştır. Kış sporlarına duyulan ilginin artmasına bağlı olarak düzenlenen büyük organizasyonların teşvik edici etkisi sebebiyle dağ konaklama tesisleri, dağ ortamında çeşitli fonksiyonlara cevap verecek farklı birimler arasında öne çıkmaktadır. Bu durum araştırmanın tasarım sürecine yönelik bölümünün özellikle dağ konaklama tesisleri üzerine yoğunlaşmasının temel nedenini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the framework of architectural research in accordance with natural environment, and under the determining circumstances of mountainside, the duration of architectural design forms the core/axis of the research. Needs arisen from physical factors, like climate and topography as well as different factors which attract people to explore mountainous areas appear to be both assisting and limiting agents for an architect in his design process. In dependence with the progress of technical facilities, manipulation of these determining and limiting elements for generating energy and preserving natural balance in this design, and also exploitation of these elements as energy sources have become an issue of today's architecture. In the framework of increased mountain tourism based on the diversified needs and opportunities of today, knowledge and research data about distinctive principals and characteristics of resort design have been obtained and practiced. Because of increasing interest in winter sports some big organizations have been made and the need in such organizations has attained profound importance to mountain residences among different units. This situation has formed the basic reason for focusing on designing buildings for mountain resorts.