İstanbul'daki büro yapılarının (Karaköy-Fındıklı/Büyükdere-Maslak-Kozyatağı-E5 Aksları) biçimlenme açısından irdelenmesi
An investigation of office buildings in the frame of facede properties in İstanbul (Karaköy-Fındıklı/Büyükdere-Maslak-Kozyatağı-E5 Axis)
- Tez No: 168362
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüksek ofis binaları, Büyükdere-Maslak aksı, Kozyatağı-E5 aksı, Karaköy-Fındıklı aksı. xi, High office buildings, Büyükdere-Maslak axis, Kozyatağı-E5 axis, Karaköy- Fındıklı axis. xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Araştırmanın konusu son 30 yıl içinde Türkiye'de, özellikle İstanbul'da, yapımları gittikçe artan ve belli dönemlerde, belli karakteristik özelliklerle, belli bölgelerde yoğunlaşan yani yerleşim alanları zamanla değişikliğe uğrayan büro binalarıdır. Çalışmada, önce büronun kavramsal tanımı yapılmış, bunu takiben de büro binalarının Amerika'daki, Avrupa'daki ve Türkiye'deki tarihsel gelişimleri açıklanmıştır. Bunun yanında, özel bir alan olarak İstanbul kentinde gerçekleşen büro binalarının tarihsel gelişimleri, kentin uğradığı değişiklikler ve büro binalarının yerleşim bölgeleri açıklanmıştır. Ayrıca büro binaların plan tipleri araştırılmış ve araştırma alanındaki binaların hangi plan tipini kullandıkları tespit edilmiştir. Yapı ve yapım alanındaki teknolojik gelişmeler, yeni yapım teknikleri ve yeni malzeme olanakları ile büro binalarının çehreleri günümüzde oldukça değişmiştir. Bu gelişmelerin mimariye ve Türkiye'de yapılan büro binaları üzerindeki etkileri dünyada olduğu gibi süratli olmamışta. Türkiye kısıtlı ekonomik koşullar nedeniyle yenilikleri geriden takip etmiştir. Ancak günümüze gelindiğinde, koşullar oldukça değişmiştir. Dış alımlar artmış ve malzeme konusundaki çeşitlilik oldukça gelişmiştir. Artık, ülkemizde yapılan projelerde yabancı mimarlarla da çalışılmaya başlanmış ve çeşitlilik artmışta. Çalışmada aynı zamanda büro binalarının tarihsel gelişim süreçleri içerisinde, hangi akım ve mimari anlayıştan etkilendikleri açıklanmıştır. Türkiye'de de 1950 yılından itibaren, on yıllık dönemler halinde mimaride oluşan üslup arayışlarına değinilmiş ve bu anlayışları temsil eden binalardan örnekler verilmiştir. İstanbul ilinde gerçekleşen kentsel değişimler ve oluşan bu kentsel değişimler paralelinde büro binalarının yer seçimleri ve arastama alam olarak seçilen üç bölgede alınan planlama kararlan da tez kapsamına giren konulardandır. Seçilen bu üç bölgeden ilki Karaköy-Fındıklı aksıdır. 1970'li yıllara kadar İstanbul'un merkezi iş alam olan bu bölge zamanla bu özelliğini yitirmiştir. Oluşan değişimler ve gelişimler nedeniyle daha farklı binalarda çalışmak isteyen şirketler zamanla teknolojik özellikleri daha ileri düzeyde olan, prestijli yapıların yoğunlaştığı Büyükdere-Maslak aksına kaymaya başlamışlardır ve bu bölge günümüzde artık İstanbul'un merkezi iş alam olmuştur. Bu bölgenin yanında alt merkezlerin de bulunduğu İstanbul'da; Kozyatağı bölgesi de yüksek ofis binalarının son yıllarda sayılarının oldukça arttığı bir alandır ve araştırmamızın 3. çalışma aksıdır. Konumu; çevre yollarına olan uzaklığı nedeniyle oldukça elverişli olan bu bölgede de son on yılda büro binalarının sayısı oldukça artmışta ve artmaya da devam etmektedir. İstanbul'un, büro binası yerleşim alanı olan bu üç bölgesinde yer alan binalardan bazıları üzerinde detaylı araştırmalar yapılmış; teknoloji kullanımları, plan şemaları ve mimari anlayışları değerlendirilmiştir. Ayrıca binaların hangi mimari üslubu yansıttıkları, kütle biçimleri ve cephe özellikleri anlatılmışta.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The subject of the study is the office buildings and their construction which considerably increases for the last 30 years in Turkey, especially in Istanbul and which revolve around some areas in some periods with their characteristics and change their location time to time. In the study, the conceptual definition of the office and historical development of offices in America, Europe and Turkey has been explained. Besides, the historical developments, changes in the city's structure, and locations of office buildings have been explained for the specific city of Istanbul. In addition, plan types of the office buildings have been examined and the plan type used for the buildings located in the study area. Technological developments in the construction and production fields, new production techniques, and new materials considerably changed the look of the office buildings nowadays. The effect of such developments had not been as fast as for the world in architecture and for office buildings in Turkey. Due to limited economical conditions of Turkey, such innovations had been lately followed. But the conditions are considerably changed for today. Imports have increased and the range of materials has improved. Now, foreign architects also work for projects in our country and the variety has increased. The study also mentions the influences and architectural approaches which affect the office buildings in the historical development process. The architectural orders which have been sought have been mentioned per decade since 1950 and some buildings are shown as examples of such architectural orders. The urban changes in Istanbul and location selections of office buildings parallel to such changes and planning decisions made for three particular areas are matters covered by the thesis. The first of these three areas is Karaköy-Fındıklı axis. This area, being the central business area of Istanbul until 1970, has lost its specialty in time. Companies which wish to work in different buildings due to changes and developments, moved to Büyükdere-Maslak axis, with prestigious buildings and technological specialties, and this area now become the central business area of Istanbul. In Istanbul, having sub centers besides this axis, Kozyatağı is another area with increasing tall office buildings and is the 3rd axis of our study. The position and distance to arteries of this area makes it considerably available and the number of office buildings has been and is increasing accordingly. Detailed examinations have been made for some building located in these three office building areas of Istanbul and technological usage, plan schemes and architectural approaches have been evaluated. Besides, the architectural order, mass formats and facade properties of such buildings have been explained.