Sabit GPS istasyonlarına dayalı bağıl nokta konum doğruluklarının araştırılması
The investigation of relative positioning accuracy based on permanent GPS stations
- Tez No: 168364
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, sabit GPS istasyonu, bağıl nokta konum doğruluğu ıx
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Mühendislik ölçmeleri çalışmalarındaki temel hedeflerden biri de uygulamanın en kısa zamanda ve ekonomik olarak tamamlanmasıdır. GPS ile bağıl nokta konumlama ilkesine göre yapılan uygulamalarda istenilen nokta konum doğruluğu, yapılan işin niteliğine göre değişmektedir. Bu noktada GPS'nin hızlı gelişim süreci ve birçok farklı disiplin tarafindan değişik nitelikteki uygulamalarda kullanılıyor olması, tüm kullanıcılar için yüksek doğrulukta veri grupları sağlayan sabit GPS istasyonlarının oluşum ve yaygınlaşması sürecinde etken olmuştur. Sabit GPS istasyonlarına dayalı olarak yapılan GPS ölçümleri sonucu elde edilecek bağıl nokta konum doğruluklarının, jeodezik ticari GPS alıcı ve değerlendirme programlan ile baz vektör uzunlukları ve ölçü süreleri dikkate alınarak deneysel olarak araştırıldığı bu çalışmada, seçilen noktalara ait üç boyutlu konum bilgisi ve standart sapma değerleri kinematik yöntemle, tekrarlanabilirlik ve ortalamalardan hesaplanmış, özellikle sabit GPS istasyonlarının mühendislik ölçmelerindeki çalışmalarda ne derece işlevsel olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the main propose of engineering surveying is to do an application in shortest time and complete it economically. In relative positioning accuracy applications with GPS, the accuracy of positioning is changed depending on the application type. Rapid developments in GPS technology and use of it in different type of applications has been affected the constitutions and common use of permanent GPS stations which let users to collect data with high accuracy. In this study, relative positioning accuracies of GPS measurements by using permanent GPS stations compared experimentally with geodetic commercial GPS receivers and processing software by taking in to account the baseline vector length and measurement duration. As a result, 3D positions of points were calculated using statistical criteria of repeatability and standart deviations by kinematic methods. Especially the importance of permanent GPS stations in engineering applications is evaluated. Key Words : GPS, permanent GPS station, relative positioning accuracy