Coğrafi bilgi sistemlerinde birlikte işlerlik
Interoperability between gis
  1. Tez No: 168365
  2. Yazar: FİLİZ KURTCEBE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte işlerlik, Birlikte İşlerlik Donatısı, CBS, GML, Coğrafi- Web. vu, Interoperability, Interoperability Kits, GIS, GML, Geo-Web. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Coğrafî bilgi sistemlerinin ortaya çıkışıyla mekansal veri konusu daha bir önem kazanmıştır. Bu duruma, CBS yazılımlarmın kullanımındaki artışın etkisi büyüktür. Teknolojinin gelişimiyle CBS yazılımları, son kullanıcılar hangi meslek grubunda olursa olsun kolaylıkla kullanılabilir hale gelmiştir. Her meslek grubu, kendi ihtiyaçları ve olanakları doğrultusunda bir CBS yazılımı kullanır. Bu meslek grupları mekansal verilerini paylaşmak istediklerinde çoğu zaman sorun yaşanır. Mekansal verilerin paylaşımı için bir standart belirlenmemiş olması nedeniyle veri kayıpları oluşur. Veri yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda mekansal veri dönüşümleri için harcanan zaman uzar. Zaman artışı ek maliyet getirir. Maliyetlerin yükselmesi ise hiçbir kamu veya özel kurumda istenmeyen bir durumdur. Mekansal verilerin paylaşımı ve bu konudaki sorunların çözümüne yönelik çeşitli çalışmalardan biri farklı CBS'ler arası birlikte işlerliktir. Böyle bir çalışma OGC'nin özel sektör üyelerinin bir kısmı arasında gerçekleştirilmiştir. Bu üyeler, müşteri güdümlü projeler için bir araya gelerek, ortak bir veri tabanı üzerinden mekansal veri alışverişine olanak tanıyan“birlikte işlerlik donatısı”üzerinde anlaşmışlardır. Bu anlaşma doğrultusunda ortak bir veri tabanına yüklenen birlikte işlerlik donatılanyla her yazılım kendi verilerini buraya aktarmaktadır. Bir yazılım diğerinin verilerine aynı veri tabanı üzerinden hiçbir dönüşüm yapmadan erişip, yapılan değişiklikleri eş-zamanlı görebilmektedir. Tezde gerçekleştirilen uygulama bu uygulamanın bir benzeridir. Birlikte işlerlik için CBS Terin veri setlerindeki anlamsal farklılıkların giderilmesi önemlidir. Bu sorunun çözümüne yönelik çalışmalardan biri de mekansal verilere ilişkin standart bir format olarak kabul edilmiş Coğrafya İşaretleme Dili (GML)'dir. Gelecekte Cografi-Web'in altlığı olacağı belirtilen GML ile ilgili kısa bir araştırma teze eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geospatial data become more important especially after the increasing number of GIS applications that are used by different disciplines. In these days, by the developments of GIS components, end users from different professions can use GIS easily. It is naturel for different professions use different GIS through their requirements. But when these professions would like to share geospatial data, so much problems occur. These problems can be geospatial data loss, waste of time through geospatial data conversions. Time means money and waste of money is not required by any public or private sector. There are studies on geospatial data interoperability between different GIS. One of them is between some GIS vendors of OGC in the name of“Interoperability Initiative”. These GIS vendors came together after customer driven projects and agreed on“interoperability kits”that allow various vendors to interoperate through the same database. So each vendor can use others' data without transformations and use up-to-date data. The subject of this thesis is“Interoperability between GIS”and a similar application as OGC members' interoperability initiative, is implemented. Geograph Markup Language (GML) is a new standart format for geospatial data. It is specified that GML will play a key role in the creation of Geo-Web. A short research is added to thesis.