Artan yükseklik farkını GPS düşey konum belirleme duyarlığına etkisi
Effects of remaining altitude difference to GPS vertical location determining sensitivity
- Tez No: 168366
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, atmosferik etkiler, troposfer etkisi. XII, GPS, atmospheric effects, troposheric effect
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET GPS üç boyutlu konum ve zaman belirleme amacıyla kullanılan ve son yıllarda haritacılık da dahil hayatımızın birçok alanına girmiş bir konum belirleme sistemidir. Bugüne kadar kullanılan tüm ölçme sistemlerinde olduğu gibi GPS 'ide etkileyen hatalar bulunmaktadır. Bu etkilerin en önemlilerinden biri uydu sinyallerinin atmosferden geçerken oluşan atmosferik etkilerdir. Bu etkileri iyonosferik etki ve troposferik etki olarak sınıflandırmaktayız. Bu çalışmada ticari yazılımlardan birisi olan Astech Winprism ile GPS yükseklikleri üzerindeki atmosferik etkilerin mesafeye ve istasyonlar arasındaki yükseklik farkına bağlı olarak değişimlerinin araştırılması ve ticari bir yazılım olan Astech Winprism'in bu etkileri belirleme sınırlanmn tespit edilmesi esas alınmıştır. Değerlendirmede IGS istasyonlarına ait uygun bazlar tespit edildikten sonra bu bazlara ait veriler internetten indirilmiştir. Değerlendirmeler 2 aşamada gerçekleştirilmiştir. îlk aşamada; yaklaşık 10-14 km uzunluğundaki bazlarda yükseklik farkları 50m'den 1630m'ye kadar tespit edilen 26 adet bazda 10'ar günlük değerlendirmeler yapılmıştır. Değerlendirmelerde Winprism programında AUTO modeli kullanılmıştır. ikinci aşamada; yükseklik farkı 50 ila 200 m arasında değişen ve baz uzunluğu 1 km' den 50km'ye kadar değişen (lkm-5km-10km-15km....50km) 11 baza ait 10'ar günlük veriler GPS yazılımının AUTO ve Ll+Trop modelleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda bazlara ait noktalar arasındaki elipsoidal yükseklik farkları ve farkların standart sapmaları hesaplanmıştır. GPS yükseklikleri üzerindeki atmosferik etkilerin noktalar arası baz mesafesi ve yükseklik farkına bağlı olarak değişimi tespit edilmiştir. İlk değerlendirme sonucunda noktalar arası baz mesafesi sabit tutulduğunda, yükseklik farkının artmasıyla troposferik etkininde arttığı görülmüştür. Yükseklik farkının artmasıyla troposferik etkinin %84 oranında doğrusal olarak arttığı ve 299m yükseklik farkında 6.6mm olan standart sapma 163 Om' de 39,4mm'ye çıktığı görülmüştür. 2. değerlendirme sonucunda yükseklik etkisi minimum seviyede tutularak yada elemine edilerek mesafenin artmasıyla atmosferik etkilerin arttığı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GPS is the best solution for positioning in three dimensions and time, and recently it uses both geodesy and other areas. There are some errors on GPS system like the other measurement systems that are known until now. One of the most important of these effects is atmospheric refractivity. It is known“ionospheric delay”and ''tropospheric delay". In this thesis, Atmospheric effects on GPS elevations of variations are investigated according to distance and altitude difference between the stations. It is used one of the commercial softwares is Astech Winprism at the evaluations. Success of Winprism is determined. After the most convenient station of IGS established and this stations' datums are downloaded from internet. The evaluations realized in two stage. At the first stage; 26 bases that are base's lengths approximately 10-14km and altitude differences are from 50m to 1630m are evaluated. Winprism AUTO model is used in these evaluations. At the second stage; 13 bases that are base's lengths from 1km to 50km (1, 5, 10,50) and altitude differences are from 50m to 200m are evaluated. Winprism AUTO and Ll+Trop. models are used in these evaluations. Ellipsoidal altitude differences and altitude differences' standard deviations are calculated by evaluations. Atmospheric effects on GPS elevations of variations are determined according to distance and altitude difference between the stations. At the first evaluation; if the stations' altitude difference increase it is determined that tropospheric effects of GPS elevations increase too. When altitude difference increases tropospheric effect proportion %84 increases. For example it is determined that standard deviation is 6.6mm at 299m., altitude difference and standard deviation is 39.4mm at 1630 meters altitude difference. At the second evaluation; it is tested that when the base's length increases atmospheric effects increases too.