Düşünsel yönelim EEG'sinin yapay sinir ağları ile kontrolde kullanımına yönelik simülasyonu
Simulation of EEG imagery in control applications using neural networks
- Tez No: 168373
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: motor-görüntü, elektroensefalogram (EEG), yapay sinir ağlan, oto-regresif (AR), fiziksel engelliler, düşünsel faaliyetler, BCI (Beyin Bilgisayar Arabirimi). ıx, motor imagery, electroencephalogram, neural networks, autoregressive (AR), physically handicapped, mental tasks, BCI (Brain Computer Interface)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, elektroensefalogram (EEG) sinyallerini incelemek amacıyla sağ ve sol el hareketleri arasındaki farkı ayırt edip, fiziksel engellilere yardımı dokunacak bir sınıflandırma sistemi sunulmuştur. Üç kanal üzerinden kayıt edilmiş olan data kümesi (Graz Data, Department of Medical Informatics, Institute for Biomedical Engineering, University of Technology Graz tarafından sağlanmıştır.) hayali sağa-sola yönelim ile kontrol edilen bir geri- besleme seansı esnasında normal bir denekten elde edilmiştir. İleri beslemeli bir yapay sinir ağının farklı konfigürasyonları ile EEG datası belirlenmiş olan iki sınıftan birine çıkış verecek şekilde eğitilmiştir. Data boyutları, EEG'yi temsil etmesi için oto-regresif (AR) model kullanılarak aşağıya çekilmiştir. Ağ performansı test setinin verdiği sonuca göre oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the discrimination of left and right hand movements by means of electroencephalogram (EEG) signals is formed into a classification system that has the purpose of helping physically handicapped individuals. Three-channel EEG data (Graz Data provided by Department of Medical Informatics, Institute for Biomedical Engineering, University of Technology Graz.) was recorded from a feedback session during which the task was to control a feedback bar by means of imagery left or right hand movements. A feed forward neural network with different configurations is trained to classify EEG data into one of the two classes which corresponds to either right or left hand movements. Reduction of data's dimension is sought by means of using an autoregressive (AR) model to represent the EEG signals. The performance of network was based on the classification rate of the test set.