e-Djjevlet kapsamında elektronik atlas
L'atlas électronique dans le cadre de l' e-gouvernement
  1. Tez No: 168374
  2. Yazar: BÜLENT SEZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik atlas, CBS, çokluortam, İnternet haritalaması. vııı, Electronic atlas, GIS, multimedia, Internet mapping. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu tez, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve elektronik atlas uygulamalarının kullanıcılarına sunmak zorunda oldukları yetenekleri üzerinde yoğunlaşır. Bu çalışmada Coğrafî Bilgi Sistemleri ve elektronik atlas uygulamalarının topluma açık, dağıtılabilir ve ulaşılabilir olmasını güçleştiren engeller incelenmiştir. Çokluortam bileşenlerinin CBS ve elektronik atlas uygulamaları içerisinde nasıl kullanılacağı ve entegre edileceği, bu elemanların topluma yönelik CBS oluşturmada önem taşımalarından dolayı göz önüne alınmıştır. Özellikle İnternet haritacılığını esas alan bir uygulama, ekonomik ve ulaşılabilir bir tarzda elektronik atlas uygulamasının nasıl tasarlanması gerektiğini göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Tek başına kullanılabilir olan uygulama, bileşen bazlı CBS teknolojisi üzerine kurulmuş ve bu da dağıtılabilirliği ve yazılımdan bağımsız olmayı sağlamıştır. Diğer taraftan, standart bir web sitesi üzerine kurulan İnternet tabanlı elektronik atlas uygulaması ise, kullanıcı isteklerine, çeşitli anlık haritalar ve çokluortam elemanları üreterek cevap vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis concentrates on some capabilities of Geographic Information Systems (GIS) and electronic atlas applications that they have to present to their users. In this study, the barriers in making a GIS and mapping application public, distributable and portable are searched. Using multimedia components in GIS and electronic atlas applications and how they can be integrated are also covered since these issues have been seen as the core elements to make a public oriented GIS. An application specially designed for regarding Internet mapping is created to display how a GIS and mapping application should be designed in order to make them public in an affordable and reachable way. The stand-alone mapping application was built on component based GIS technology, which makes it distributable and software-independent. On the other hand, Internet electronic atlas application, which is created on a web site, answers user demands by producing online maps and multimedia components.