Ham petrol atmosferik destilasyon kolonu ekserji analizi
Exergy analysis of crude oil atmospheric distillation column
  1. Tez No: 168402
  2. Yazar: ÖMER FARUK DİLMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESEN BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji, Enerji, ham petrol destilasyonu, proses simülasyonu. ıx, Exergy, Energy, crude oil distillation, process simulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Birçok kimyasal proseste enerji kullanımının çok önemli bir yeri vardır. Çeşitli maddelerin değişime uğratıldığı bu tür proseslerde, enerji maliyeti toplam üretim maliyetinin önemli bir kısmını kapsar. Bu maliyetin minimum düzeyde tutulması, proseslerin termodinamik analizleri yapılarak iyileştirilmeleri ile sağlanabilir. Bir sistemin termodinamik analizi, termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları kullanılarak yapılır. Bu iki yasaya dayanan ve ekserji analizi olarak bilinen analiz çalışmaları, ısıl sistemlerin verimlilik ve ekonomik açıdan analizinde önemli bir yer tutar. Elde edilen sonuçlar temelinde, sistemin enerji verimini arttırıcı ve maliyeti düşürücü tasarımlar yapılabilmektedir. Petrol rafinerilerinde genellikle enerjinin yoğun olarak kullanıldığı prosesler yer alır. Bu proseslerde enerji tüketimi ve enerji kayıpları fazladır. Petrol rafinerilerinde, ısıl enerjinin büyük bir kısmı rafmerinin ilk ünitesi olan ham petrol ayırma (destilasyon) ünitesinde kuUamlmaktadır. Bu durumda, destilasyon ünitelerinin termodinamik analizleri yapılarak iyüeştirilmeleri, enerji tasarrufu ve dolayısıyla maliyeti düşürme açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, SimSci Pro/n proses benzetim programı yardımıyla, TÜPRAŞ İzmit rafinerisindeki bir ham petrol atmosferik destilasyon kolonunun enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Atmosferik destilasyon kolonunun enerji verimi %83,15, ekserji verimi ise %77,28 olarak bulunmuştur. Sistemin çalışma şartlan değiştirilerek yapılan benzetim çalışmaları sonucunda elde edilen en yüksek enerji ve ekserji verimlerinde sırasıyla %1,46 ve %2,71 artiş gözlenmiştir. Etkileri incelenen parametreler olan tepsi sayısı, buhar debisi ve ana kolon basıncı arasında, kolon basıncının verimleri arttırmada en etkili parametre olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Energy usage is a significant aspect of many chemical processes. For these types of processes where various materials undergo substantial transformation, the cost of energy represents an important part of the overall manufacturing cost Maintaining this cost at a minimum level, may be ensured only by developing the processes through conducting their thermodynamic analyses. The thermodynamic analysis of a system is conducted by employing the first and the second law of mermodynamics. The analysis based on these two laws is called as exergy analysis, and it constitutes an important step in the efficiency and cost effectiveness analysis of thermal systems. Based on the results obtained, systems with higher energy efficiency and lower production costs may be designed. In petroleum refineries energy intensive processes are applied. Energy consumption and energy losses are excessive in these processes. Most of the thermal energy used in petroleum refineries is consumed in crude oil distillation units. So, conducting thermodynamic analysis for the improvement of distillation units is of utmost importance to ensure energy saving and related cost minimization. In this study, energy and exergy analyses of a crude oil atmospheric distillation column of TÜPRAŞ refinery in îzmit were done using SimSci Pro/n process simulation software. Energy and exergy efficiencies of the atmospheric distillation column were found to be 83.15% and 77.28%, respectively. However, their highest values obtained by simulations done for different operating conditions showed to be 1.46% and 2.71% higher. Among tray number, stripping steam rate and main column pressure as parameters whose effects on efficiencies were under study, column pressure was determined to be the most effective one in increasing the energy and exergy efficiencies.