Yüksek basınçlarda CO2-metil metakrilat ikili sisteminin faz davranışı
Phase behavior of CO2-methyl methacrylate binary system at high pressures
  1. Tez No: 168401
  2. Yazar: İPAR NİMET UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH DİNÇER, Y.DOÇ.DR. MESUT AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Equation of state, high pressure, methyl methacrylate, carbon dioxide, vapor- liquid equilibria XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Çeşitli maddelerin yüksek basınçlarda veya süperkritik koşullarda faz davranışının incelenmesi birçok kimyasal prosesin tasarımı ve çalışma koşullarının belirlenmesi açısından gereklidir ve temel bilgi niteliğindedir. Karbondioksit-metil metakrilat ikili sisteminin faz davranışının incelendiği bu çalışmada, karbondioksitin kritik sıcaklığının üstündeki sıcaklıklarda ve kritik basıncının biraz altındaki ve üstündeki basınçlarda çalışıldığı için öncelikle süperkritik akışkanlar hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilmiştir. Kaynaklarda, süperkritik akışkan kullanılarak gerçekleştirilen faz dengesi çalışmalarının daha çok ikili karışımlar üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Bunun nedeni üçlü ve çok bileşenli kanşımlann faz dengesi çahşmalannm hem kuramsal hem de deneysel zorluklar içermesidir. Fakat son yıllarda, kompleks sistemlerin faz davranışının geniş bir basınç ve sıcaklık aralığında incelenmesi araştırmacıların dikkatini çekmeye başlamıştır. Süperkritik ortamda çeşitli maddelerin faz davranışının mcelenmesinin araştırmaya oldukça açık bir konu olduğu anlaşılmaktadır. Bu tezde, polimer endüstrisi için önemli bir hammadde olan metil metakrilatın karbondioksit içerisindeki faz davranışı, 323.15, 333.15, 343.15, 353.15 K sıcacıklarında ve (6-13) MPa gibi yüksek bir basmç aralığında incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda CCVmetil metakrilat ikili sisteminin belirtilen sıcaklıklardaki yaklaşık kritik basmç değerleri bulunmuştur. Statik yöntem kullamlarak elde edilen deneysel veriler hem tek, hem iki parametreli Peng-Robinson hal eşitliği kullamlarak hesaplanan model sonuçlarıyla karşılaşürılmıştır. Hal eşitliğine ikinci bir parametre eklenmesinin sonuçlan çok fazla etkilemediği görülmüştür. Buhar-sıvı faz dengesi verilerinin hesaplanmasında Q-Basic programlama diliyle hazırlanmış ve kaynaklardan alınmış bir bilgisayar yazılımından faydalanılmıştır. Anahtar Kelime: Hal eşitliği, yüksek basmç, metil metakrilat, karbondioksit, buhar-sıvı dengesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phase behavior of various components at high pressures or in supercritical fluids is very essential for the design of many chemical processes and setting the operating conditions. In this study, where the phase behavior of carbon dioxide-methyl methacrylate binary system was investigated, the experiments were carried out at temperatures above the critical temperature of carbon dioxide and at pressures slightly lower and higher than the critical pressure of carbon dioxide. In the first section, firstly a detailed information about supercritical fluids is given. The literature data show that phase equilibrium studies using supercritical fluids mainly focused on binary systems because of the theoretical and experimental constraints imposed by ternary and multi-component systems. However, in recent years, determination of phase behavior of complex systems at a wide range of pressures and temperatures has attracted attention, and there is a lot of space for research in this field. In this thesis, the phase behavior of methyl methacrylate, an important raw material for polymer industry, in carbon dioxide was measured at temperatures of 323.15, 333.15, 343.15 and 353.15 K, and in the pressure range of (6-13) MPa. Approximate critical pressures at each temperature were found experimentally. Experimental results obtained using static method were correlated with both single and two-parameter Peng-Robinson equation of state. Correlation results show that the addition of a second parameter to PR-EOS does not affect significantly the accuracy of the model. A computer program written using Q-Basic was used for vapor-liquid equilibrium calculations.