İkili karışımlarda polimerik membranlarla desorpsiyon çalışmaları
Desorption work with binary mixtures using polymeric membranes
- Tez No: 168403
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH DİNÇER, Y.DOÇ.DR. SEMRA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Desorpsiyon, pervaporasyon, PDMS, PVA, etil asetat, etanol. xii, Desorption, pervaporation, PDMS, PVA, ethyl acetate, ethanol. xiu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Son yıllarda ağırlıklı olarak endüstrinin gündeminde olan ve yeni teknolojiler arasında yer alan pervaporasyon, çevreyi kirletmeyen ve enerji tasarrufu sağlayan bir ayırma prosesidir. Pervaporasyonda taşınım mekanizması birbiri ardı sıra gelen üç adımda gerçekleşir; 1) membran içine seçimli sorpsiyon, 2) membran boyunca difüzyon ve 3) buhar fazına desorpsiyon. Membran içindeki bileşenlerin bileşimi membran-permeant sisteminin davranışını belirleyen ana parametre olarak değerlendirilmektedir. Bu parametreyi tayin etmekte kullanılan yöntem desorpsiyon yöntemidir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında tartarik asit ile çapraz bağlanmış poli(vinilalkol) (PVA) ve GE Silicone'dan temin edilen prepolimer ve çapraz bağlayıcı ile hazırlanan polidimetilsiloksan (PDMS) membranlar kullanılarak etil asetat-su, etil asetat-etanol ve etanol-su ikili karışımlarının çeşitli bileşimlerinde, farklı sıcaklıklar için desorpsiyon deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar başka çalışmalarda verilen pervaporasyon sonuçlarıyla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pervaporation in recent years has received strong attention from industry as a novel, energy- efficient and environmental-friendly separation technology. Transport mechanism in pervaporation consists of three consecutive steps: 1) selective sorption into the membrane, 2) diffusion through the membrane, 3) desorption into a vapour phase. Composition of the permeant species in the membrane appears to be the main parameter determining the behavior of the membrane-permeant system. The method for determining this parameter is desorption method. In this study using membranes prepared from poly(vinylalcohoI) crosslinked with tartaric acid (PVA), and GE Silicone supplied polydimethylsiloxane (PDMS), desorption experiments were performed for selected concentrations of binary ethyl acetate-water, ethyl acetate- ethanol and ethanol-water mixtures at different temperatures. Desorption results have been compared with pervaporation results of another study.