Yakıt pilleri için tasarlanan Pt-C-Os elektrotun eldesi
Obtaining of Pt-C-Os electrode planning for fuel cells
- Tez No: 168404
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYFETTİN ERTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pilleri, PEM yakıt pili, Platin katalizör, Pt-C-Os elektrot, Fuel cells, PEM fyel cell, Platinum catalysts, Pt-C-Os electrode. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Birçok gelişmiş ülkede, başta Japonya, ABD ve Avrupa, petrol ve doğalgaza alternatif olabilecek yakıtların üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Bu anlamda hidrojenin 2020'den sonra ticari olarak değer kazanacağı düşünülmektedir. Tahminler hidrojenin 2015'ten itibaren filolarda, 2020'den itibaren de küçük araçlarda kullanılmaya başlanacağı yönündedir. Özellikle petrol şirketleri, hidrojen araştırmalarına ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Yatırımlar, hidrojenin yalnız araçlarda yakıt olarak kullanımını değil, sabit istasyonlarda elektrik üretilmesine yönelik çalışmaları da kapsamaktadır. Elektrokimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren hidrojen kullanan yakıt pillerinin, dünyadaki önemi çevre sorunları ve enerji talebinden dolayı gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada düşük sıcaklıklarda yüksek verim sağlayan proton değişim membranlı yakıt pillerinin (PEMFC) performansını artıran Pt-C-Os kompozit elektrot yapımı üzerine araştırmalar yapılmıştır. Pt-C-Os elektrodu yapımının ilk aşaması olan platin partiküllerini elde etmek için, hegzakloroplatinat asidi iki indirgen kullanılarak platine indirgenmiştir. En iyi indirgen madde ve bu indirgen ile en iyi çalışma koşullarını belirlemek için SEM, tanecik boyutu ve zeta potansiyeli analizleri yapılmıştır. Elde edilen Pt-C-Os elektrodun SEM görüntüsü çekilmiş ve XRD analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT All developed countries are seeking for an alternative fuel to oil. It is thought that hydrojen will rise in value after 2020. It is estimated that hydrogen will be used in fleets from 2015 and in small vehicles from 2020. Especially oil companies make big investments in hydrogen studies. This investments not only include the studies for hydrogen being used as a fuel, but also for electricity production from hydrogen. Importance of fuel cells used hydrogen, which converts chemical energy directly to electirical energy, increase day by day due to environmental issues and demand of energy. In this study, to increase performance of PEMFCs providing high efficiency at low temperature, for manufacturing Pt-C-Os composite electrode was made alot of researches. First stage of Pt-C-Os electrode manufacturing is to produce platinum particles so hexachloroplatinic acide was reduced using two reducing agent. To determine the best reducing agent and working conditions have been done SEM, particle size and zeta potential analysis. For obtaining Pt-C-Os electrode was shown SEM photograph and XRD analyses of electrode was done.