İzopropanol / aseton / hidrojen kimyasal ısı pompası sisteminde dehidrojenasyon reaksiyonunun incelenmesi
A study on the dehydrogenation of isopropanol in the isopropanol / acetone / hydrogen chemical heat pump system
  1. Tez No: 168405
  2. Yazar: MEHMET SELÇUK MERT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESEN BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Chemical Heat Pump, Dehydrogenation of Isopropanol, NaOH, Raney-Ni catalyst
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Kimyasal ısı pompası, çok farklı sektörlerde enerji tüketimini azaltmak için büyük bir potansiyele sahip yeni bir teknoloji olarak, düşük sıcaklıktaki ısıl enerjinin kalitesini yükseltebilir ve kayıplar olmaksızın enerji depolamaya olanak sağlayabilir. Bu sistem, düşük sıcaklık endotermik ileri reaksiyon ve yüksek sıcaklık ekzotermik geri reaksiyon çiftinden oluşmaktadır. Tersinir olması dolayısıyla, kimyasal ısı pompasının en belirgin özelliği tüm bir reaksiyonun olmamasıdır. Bu çalışmada, izopropanol / aseton / hidrojen kimyasal ısı pompası sisteminin endotermik ileri reaksiyon kademesini oluşturan izopropanol dehidrojenasyonunda, katalizör konsantrasyonunun ve reaksiyon ortamına ilave edilen alkali büeşiğinin, hidrojen oluşum hızı ve elde edilen toplam hidrojen miktarları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu iki parametrenin elde edilen toplam hidrojen miktarı üzerindeki etkileri, faktöriyel deneysel tasarım yöntemi temel alınarak, istatiksel olarak saptanmış ve ilgili modeller geUştirilrniştir. Anahtar Kelime: Kimyasal Isı Pompası, İzopropanol Dehidrojenasyonu, NaOH, Raney-Ni katalizörü ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The chemical heat pump system represents a new technology with great potential to reduce the energy consumption in very different sectors, since it can upgrade the quality of low temperature thermal energy and can provide energy storage without losses. This system consists of a reversible reaction with an endothermic low temperature forward reaction and exothermic reverse reaction, and its most obvious property is the absence of an overall reaction. In this work, throughout the dehydrogenation reaction of isopropanol as the forward reaction step of tiie isopropanol / acetone / hydrogen chemical heat pump system, the effects of concentrations of catalyst and alkaline compound added to the reaction medium on the evolution rate of hydrogen and the total amount of hydrogen evolved were studied. Based on the Factorial Experimental Design method, the effects of these two parameters on the total amount of hydrogen evolved were also evaluated statistically and the related models were obtained.