Çevresel ve bölgesel koşullar içinde yüksek yapıların yer seçiminin irdelenmesi ve İstanbul için öneriler
In condational and regional high buildings place chosen is searced and offerings for İstanbul
- Tez No: 168454
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Yapılar, Çevresel Faktörler, Teknoloji, Yer Seçim vii, High buildings, environmental factors, technology, place selectio Vlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Günümüzde ekonomik ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle ülkemizde yüksek yapıların yapımında hızlı bir artış görülmektedir.Ancak bu binalar tasarlanırken yapının kent içinde nasıl duracağı,çevresine uyumlu ve saygılı olup olmayacağı ilk kaygımız olmalıdır. Genellikle ülkemizde bunun tam tersi yapılarak,yüksek yapıların yer seçimi ve yapımı ile ilgili kararlar,araştırma ve analizler yapılmadan verilmektedir. Bu nedenle,bu tez kapsamının ana bölümünü İstanbul'da özellikle Maslak-Beşiktaş Bölgesindeki yüksek yapılarla ilgili yaşanan problemler,nedenleri ve olması gereken çözümler oluşturmaktadır. Buna göre tez aşağıda özetlenen dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm giriş bölümü olup;tezin amacı,kapsamı ve yöntemi hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde;yüksek bina tanımı,kentleşme,yüksek yapıların Dünya' da ve Türkiye'de ortaya çıkışı,gelişim süreci ve günümüzde geldiği son durum araştırılmıştır. Üçüncü bölümde;yüksek yapıların tasarımında çevresel faktörler araştırılmış,çevrenin binalara ve binalarında çevreye etkileri incelenmiştir. Dördüncü bölümde,İstanbul'da Maslak -Beşiktaş hattında yer alan yüksek yapılar incelenmiş,yurt dışında örnekler araştırılmış ve bunlar çeşitli karşılaştırmalarla,tablolar incelenmiştir. Son Bölümde;bütün bölümlerden çıkarılan sonuçlar yapılan anketlerle de değerlendirilip,yüksek yapılarla ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At present time there is an rapid increase in constructing high building in our country with the influence of economical and technological developments. But in design stage; appearance,external view, accommodation and respectfullness of the building to surroundings should be the priority factors that must be worried about In our country, on the contrary stated above, place selection and the decisions about the constructing of high buildings are made without researching and making analysises. Thats why this thesis mainly consists of the faced problems of high buildings,reasons and the solutions in maslak-besiktas region of istanbul. So this thesis consists of four chapter First chapter is the introduction part that information about thesis aim,content and the method is given. In the second chapter ; definition of high building,urbanization,and the come out of high buildings in world and turkey, development and the present situation are studied. In the third chapter; enviromental factors in design of high buildings are researched and the effects of environment to building, building to environment are examined. In the fourth chapter ; high buildings located in Istanbul maslak-besiktas region and the situation in abroad researched and examined by making tables and comparisons In the last chapter; evaluating the results from all chapters and the public survey, some advices about high buildings presented.