Kaynak dikişleri için muayene planlarının çıkarılmasındaki esaslar
The principles for the preparing of inspection plans for the welding seams
- Tez No: 168455
- Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tahribatsız muayene, kaynak muayenesi, muayene planı, radyografi, ultrasonik muayene. xiii, Nondestructive testing, welding inspection, inspection plan, radiography, ultrasonic inspection. xiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Kaynaklı imalatlar günümüzde, basınçlı kaplar, kazan, vinç, köprü, boru hatları ile otomotiv ve savunma sanayi gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaynak işlemleri hem üretim maliyetini, hem de ürünün kalitesini ve performansım önemli ölçüde etkilediğinden, imalatın her aşamasında uygun yöntemlerle muayene edilmelidir. Ürünlerde sürekli ve yüksek kalite sağlanmak hedeflendiğinden, tahribatsız muayene yöntemlerinin kalite kontrol stratejilerindeki önemi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada kaynak dikişlerinin muayenesinde kullanılan radyografik, ultrasonik, manyetik parçacık, penetrant sıvı ve gözle muayene yöntemleri temel prensipler çerçevesinde ele alınmış, bu yöntemler içerisinde sanayide % 80-90 oranında kullanılmakta olan radyografik muayene metodu ağırlıklı olarak incelenmiştir. Bu metodun kaynak dikişi muayenesinde ağırlıklı olarak kullanılmasının nedeni; hata tespitinin kesinliği ve belgelenmesi ile ultrasonik, manyetik parçacık ve penetrant sıvı muayene metotlarına karşı üstünlüğüdür. Diğer bir yöntem olan ultrasonik muayene metodu ise konstrüksiyonun radyografik muayeneye izin vermediği hallerde, çatlak tespitinde, hata derinliğinin belirlenmesinde ve maliyetinin düşüklüğü nedeniyle kullanılır. Penetrant Sıvı, Gözle Muayene ve Manyetik Parçacık muayene metotlarına ise kaynak dikişinin yüzey hatalarının (manyetik de yüzey ve yüzeye yakın) tespiti ve doğrulanması amacıyla kullanıldıklarından kısaca değinilmiştir. Tahribatsız muayeneler için kullanılan muayene planlan belirli bir sıra takip eder. Planda önce kaynak dikişlerinin % kontrol miktarlarının oluşturulması; muayene metodunun seçimi; muayene metodu radyografi ise kullanılacak radyasyon kaynağının, ışınlama doğrultusu ve mesafesinin belirlenmesi, film ve penetremetre seçimi ile filmlerin kabul muayenesi ve filmde görülen kaynak dikişi hatalarının tespiti; eğer ultrasonik yöntem kullanılacak ise prob açısı ve muayene tekniğinin seçimi ve diğer parametrelerin belirlenmesi ayrı ayrı incelenmiştir. Bu konuda farklı çaplardaki boru kaynaklan ve bir basınçlı kap üzerindeki kaynak dikişi birleştirmelerine uygulanacak tüm tahribatsız muayene yöntemlerine ait örnek planlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The welded productions nowadays are utilised in many industries automotive, defence industries, pressurised containers, boilers, bridge, crane, pipeline and the like. Since welding does affect the cost, quality and the performance of the product considerably it must be inspected at every stage of production by suitable methods. Continued and high levels of quality being the target the importance of non destructive inspection methods are gaining grounds everyday in the quality control strategies. In this study the methods used in welding seam inspection radiographic, ultrasonic, magnetic particle, penetrant liquid, and visual inspection are considered as to their basic principles among these methods the radiographic one that is utilised in industry up to 80-90% is studied in depth. The reason this method is used so heavily is the certainty of detection, ability to document are the reasons making it superior against the ultrasonic, magnetic particle and penetrant liquid methods. Another method is the ultrasonic inspection method and it is used where the construction does not allow for radiographic inspection, for crack detection, determination of the depth of defect and for being less costly. Penetrant liquid, visual inspection, magnetic particle methods are being mentioned shortly because they are used for seam welding surface defects (surface and close to surface with the magnetic) detection and confirmation. The inspection plans for the non destructive methods follow a sequence. Plan firstly contains the formation of levels for the % inspection of seam welds, selection of the method of inspection, if the method chosen is the radiography then the radiation source distance, direction, the choice of film and penetrameter, acceptance inspection for films, detection of seam weld defects on the film; if the ultrasonic method is employed then the choice of probe angle, the inspection method and the determination of other parameters are evaluated individually. On these matter demonstrative plans for all the non destructive testing methods to be applied on different diameter pipe seams and seam welding on a pressurised container are given.