Geleneksel betonarme yapıların deprem tasarımı için bir model
A new model for the design of the conventional reinforced concrete structures
  1. Tez No: 168468
  2. Yazar: GÜLİZAR BİLGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER KÜTÜĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, çerçeve, perde, deprem, çapraz xı, Reinforced concrete, frame, shear wall, earthquake, brace xn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Geleneksel yapılar; kolon ve kirişten oluşan çerçeveli sistem ve bu çerçeveli sisteme düşey taşıyıcı olarak eklenen perde elemanlı sistem olarak tasarlanmaktadır. Bu yapılarda deprem gibi dinamik etkilerle ortaya çıkan yatay hareketler esnasında, çerçeveli sistemin büyük yer değiştirmeler yaptığı ve bu esnada düşey taşıyıcı eleman olan kolonların birleşim noktalarında büyük momentlerin ve buna bağlı kesme kuvvetlerinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Çerçeveli sistemlerin mahsurlarını ortadan kaldırmak yani kolon düğüm noktalarına gelen momentleri azaltmak için büyük atalet momentine sahip düşey taşıyıcı perde elemanlar eklenerek perdeli sistemler tasarlanmıştır. Ancak bu elemanların da büyük kesme kuvvetlerine maruz kaldığı ve buna bağlı olarak temellerinde büyük taban momentlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı her iki sistemdeki bu tür mahsurları ortadan kaldırmaktır. Bunun için çerçeveli yapıların kolon kiriş düğüm noktalan araşma çapraz yapı elemanları konulmuştur. Böylelikle yapının hem çerçeveli yapılardan daha az yerdeğiştirme yapması ve düğüm noktalarındaki momentlerin azaltılması hem de perdeli yapılardaki büyük kesme kuvvetlerinin ve taban momentlerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada; on iki katlı bir betonarme yapı üç farklı şekilde tasarlanmıştır: Birinci aşamada taşıyıcı sistem kolon ve kirişlerden meydana gelen çerçeve bir sistem olarak ele alınıp çözülmüştür, ikinci aşamada aynı yapı perde kolon olacak şekilde tasarlanmıştır. Son olarak yapıda; perde kolonlar yerine betonarme, kare kesitli, X biçiminde düzenlenmiş betonarme çaprazlar kullanılmıştır. Üç farklı tasarımın deprem analizlerinden elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu amaçla ET AB S çözümleme programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelemeye konu olan çapraz elemanların, betonarme perdeler gibi çerçeve sistemlerin rijitliğini arttırdığı, yer değiştirmeleri ise azalttığı ve bunlara bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Conventional structures are being designed as framed system formed by beams and columns and shear wall system added to this framed system as a vertical bearing. It is known that in these structures during the horizontal movement occured by dynamic effects such as earthquake, framed structures make great displacements and great moments and shear forces occur at the joint points of columns mat are vertical bearing elements at this time. Shear wall systems has been designed to prevent the shortcomings of the framed systems, in other words, to decrease the moments of columns joint points by adding vertical bearing which has great moment. But it was seen that these elements were also exposed to great shear forces and as a result of these forces great base moments occur on these elements' grounds. This research work is to remove all these shotcomings. For this reason, X diagonal structure elements were added between the beams and columns joint points of framed structures. Thus both the structure's less translocating than the framed structures and decreasing the moments of joint points and also preventing the great shear forces of shear wall structures and base moments are aimed. In that research, twelve story reinforced concrete structure was designed as three different systems. In first system, the structure is formed by using beams and columns. In the second system, the same structure is formed by using shear walls in particular places. Lastly, instead of shear walls, reinforced concrete X shaped diagonal braces were used. The earthquake analysis of these three systems were compared to each other. ETABS analysis program was used for the system analysis. The results show that those brace elements are increasing rigidity of framed systems like reinforced concrete shear walls, decreasing displacements and are available as an alternative to these shear walls.