Krank biyel mekanizmasının incelenmesi
The analysis of cranckshaft mechanism
- Tez No: 168477
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krank biyel, gerilme analizi, analitik hesap, simülasyon, Cranckshaft, straight, analys, analitic formula, similation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Pek çok alanda kullanılan krank mekanizmasında, hava - yakıt karışımını sıkıştırarak belli bir hareket elde edilir. Bu tezde mekanizmanın kinematik ve dinamik formülleri verilmiştir. Bu hareket sırasında meydana gelen dinamik kuvvetler mekanizmanın elemanları üzerinde belli gerilmeler oluşturur. Önce analitik hesaplamalar yapılarak biyel kolundaki gerilme değerler hesaplandı daha sonra Visual Nastran analiz programı yardımıyla mekanizmanın belli değerlerde similasyonu yapılarak, çalışma sırasında meydana gelen gerilmeler renk skalasına göre gösterilildi. Bu şekilde çalışma esnasında tehlikeli kesitler belli oldu. Visual Nastran ile çıkan sonuçlar karşılaştırıldığında sonuçların birbirine yakın çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The air which is mixed with fuel is burnt under high pressure of crank mechanism so that caused the motion. Kinematic and dynamic formulas are given in this thesis. During the motion, dynamic forces occur on the mechanisms' elements, so that the straights occur which can be dangerous generally. In this study, it is aimed at determining the dangerous parts of elemets. Therefore Visual Nastran computer program was used to show the starights on these elements. Firstly similation of mechanism was made, then by the program, the straights are shown on the elemet in different colours. Then the analitic formulas are used to observe the straights. As a result it is seen that the results are similar to eachother.