Taşıt titreşimlerinin aktif kontrolü
Active control of vehicle vibrations
- Tez No: 168476
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıt titreşimleri, Kontrol, Süspansiyon sistemleri, Simulink, Matlab xıı, Vehicle vibrations, Control, Suspension systems, Simulink, Matlab xm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Taşıtlarda oluşan titreşimler, motorlu taşıtların hızla gelişmesi süratin artması ile motor ve yoldan kaynaklanan titreşimlerin kontrolünü zorlaştırmış, araçların ömrünü kısaltmıştır. Konfor, güvenlik, yol tutuşu ve bunlara bağlı olarak performansın yükseltilmesi gibi faktörler taşıt titreşimlerinin optimize edilmelerinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada sürüş konforunu arttırmak için iki ve beş serbestlik dereceli taşıt modellerinin dinamik davranışları incelenip, titreşim analizleri yapılmış ve optimize edilmiştir. Öncelikle iki serbestlik dereceli çeyrek taşıt modelinin dinamik davranışı, çıkartılan diferansiyel denklemler çözülerek simüle edilmiştir ve titreşim hareketi PID ve bulanık mantık- FUZZY kontrol yöntemleriyle optimize edilip karşılaştırılmıştır. Sonra PID ve FUZZY beş serbestlik dereceli yarım taşıt modelinde sürücü koltuğuna uygulanmış, zaman ve frekans cevaplan karşılaştırılıp hangi kontrol yönteminin daha iyi olduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vibrations on vehicles has hardened the control of vibration, outsourcing from engine, road disturbance and escalation in velocity as a result of today's technology.The factors such as confort, security, road holding and performance development necessitate the optimization of vehicles vibrations. In this work, to increase confort, the dynamic behaviour of two and five degrees of freedom vehicles has been studied and optimized. First, the dynamic behaviour of a quarter vehicle model which has two degrees of freedom has been studied using differential equations and its vibrations has been optimized with PID and FUZZY controllers with comparisons. Then PID and FUZZY has been applied to five degrees of freedom half car model (applied only to passenger) and results has been recorded with comparisons. Finally, which control method has the best performance has been decided.