Tanker ön dizaynı ve ekonomik analizine etki eden parametreler
Main parameters those effects the tanker prelimary design and economical analysis
  1. Tez No: 168483
  2. Yazar: TANSU ERDÖNGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Visual basic programı ile tanker ön dizaym, endaze, hidrostatik, fribord ve güç hesaplan, malzeme listesi, maliyet analizi, Tanker preliminary design with Visual Basic programme, lines plan, hydrostatic power and load line calculations, list of material, analysis of cost XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Dünya deniz ticaretinde tanker pazarı 2003 yılı içinde önemli bir paya sahip olmuştur. Yeni inşa tanker tesliminde tonaj, 30.7 milyon DWT ile yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir. Tanker segmentinde yeni gemi inşa siparişleri 2002 yılından itibaren önemli ölçüde artmıştır. 20.4 milyon DWT tonaj 2002 yılında olmak üzere, toplam 50.2 milyon DWT tonaj için kontrat gerçekleştirilmiştir. Özellikle tanker segmentinde yeni gemi inşa siparişlerinde yaşanan bu olağanüstü artış daha önceden iki yıl olan tersane doluluk kapasitelerinin üç yıla çıkmasına neden olmuştur. Dünya tanker piyasasındaki bu gelişmelerden tersanelerimizde olanakları dahilinde hatırı sayılır bir üretim payı almıştır. Üretimdeki bu artış ön dizayn ve paket dizayn çalışmalarında yeni arayışları beraberinde getirmiştir. Günümüzde yaygın rekabetin hüküm sürdüğü bir ortamda dizayner, gemi ön tasarımı ve hesaplamaları için müşteriye optimum teklifi en kısa zamanda en düşük maliyet ile sunmalıdır. Ayrıca müşteri isteklerine göre birçok alternatifin incelenmesini sağlamalıdır. Sözü geçen bu çalışmaların, istenilen hassasiyet ve kabul edilebilir düzeyde olabilmesi ancak bilgisayar programlan yardımıyla yapılabilir. Bu çalışmada, tanker ön dizaym ve ekonomik analizine etki eden parametreler incelenmiş, armatör veya dizaynerin tankerler için kullanabileceği bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu bilgisayar programı Visual Basic programlama dilinde yazılmıştır. Bu programla tankerin ana boyutları belirlenmekte, endazesi oluşturulmakta, hidrostatik, fribord ve güç hesabı yapılmakta, malzeme listesi ve maliyet analizi çıkartılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the year 2003, market for tankers accounted for a significant share in worldwide maritime trade. In newly constructed tanker delivery, tonnage reached a high level of 30.7 million DWT. For the segment of tankers, new vessel construction orders have increased significantly since 2002. Total tonnage amount of 50.2 million DWT of which 20.4 million DWT belongs to the year 2002, has been achieved. Such an extraordinary increase experienced in new vessel construction orders especially for the segment of tankers caused shipyard occupancy capacities rise to three years, which were two years, before. Our shipyards also obtained a considerable production share due to these developments in worldwide market for tankers. Such increase in production has also bring about new searches in front design and package design works. In order to survive and thrive in nowadays highly competitive market, designers and shipbuilders should be capable of offering optimum, low costed designs in a very limited time to the customers. Also designers must have the flexibility to generate alternative concepts according customer needs. The only way to satisfy customers with a sensitive and acceptable study, is to use computer programmes. In this study main parameters those effects the main design and economical analysis are examined. A programme code is generated for ship owners or designers. This computer programme has been developed on Visual Basic programming language. This programme determines main dimensions of the tanker, lines plan of ship hull, calculates hydrostatic, power and load line values, makes analysis of cost and list of materials.