Yüksek hızlı motorla tahrik edilen gemilerde ana ve yardımcı makinelerin bakım-tutum yöntemlerinin incelenmesi
Study on maintenance methods of main and auxiliary engines of high speed engine driven ships
- Tez No: 168484
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR KESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım-tutum mühendisliği, bilgisayar destekli bakım yönetim sistemi, düzeltici bakım, koruyucu bakım xıv, Engineering maintenance, computerized maintenance management system, corrective maintenance, preventive maintenance xv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET Firmalar maliyet etkinliğini artırmak amacıyla üretim kapasitelerini her zaman en yüksek seviyede tutmak ve bu kapasiteyi kaybetmemek isterler. Sabit ve maliyet etkin bir üretim, ancak bir bakım sistemi kullanılmasıyla olanaklıdır. Bu çalışmada öncelikle bakım mühendisliğinin temelleri, özellikle bilgisayar destekli bakım yönetim sistemi ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Daha sonra gemi tahriki için kullanılan bir grup ana ve yardımcı makinelerin bakım sistemi verilmiştir. Burada açıklanmış olan bakım mühendisliğinin modern yaklaşımları kullanılarak bu ana ve yardımcı makinelerin bakım sistemlerinin analizi yapılmıştır. Bu analiz, bakım mühendisliği açısından ilginç sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Companies always want to keep production capacity at the highest level and not to loose this capability in order to increase their cost-effectiveness. A constant and cost-effective production is only be possible by using maintenance system. This study deals first to explain the basics of maintenance engineering. In particular, the computerized maintenance management system is described in details. Then the maintenance system of a set of main auxiliary engines for ship propulsion is given. Using the modern approaches of maintenance engineering, which is described here, the maintenance system of this marine engineering application is analyzed. This analysis gives interesting results from maintenance engineering point of view.