Bursa Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin termodinamik analizi ve maliyet hesabı
Bursa Ovaakça Natural Gas Combined Cycle Power Plant's thermodynamics analysis and cost analysis
  1. Tez No: 168482
  2. Yazar: HAKAN MERİÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termodinamik analiz, Enerji analizi, Ekserji analizi, Maliyet analizi, Kombine çevrim, Thermodynamic analysis, Energy analysis, Exergy analysis, Cost analysis, Combined cycle XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Eneği günümüzde, ülkelerin dış politikalarını mevcut kaynaklara yakın olma çabası içerisine girmeyi düşündürecek derecede stratejik bir konu haline gelmiştir. Bundan dolayı enerjinin mümkün olan en verimli şekilde kullanılması için araştırmalar sürmektedir. Tezde, doğal gaz yakıtlı kombine güç santrallerinde kayıpların nerelerde ve hangi oranlarda oluştuğu, termodinamiğin birinci ve ikinci kanunlarını esas alan analizlerle tespit edilmiştir. Analizlerde, sistemin bütünü ve sistemi oluşturan her bir ünite için, yeryüzü seviyesindeki atmosferik hava sıcaklıkları, basıncı, bağıl nemi ve yük durumu değişimlerinin sistemdeki enerji / ekserji akış hızlan ile elektrik enerjisi, tersinir iş ve tersinmezlikler ve maliyetler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama merkezi olarak 1999 yılında kurulan ve ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının, önemli bir bölümünü karşılama kapasitesine sahip olan Bursa / Ovaakça Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali seçilmiştir. Çalışmada, dizayn verileri yaklaşımlarıyla analiz gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulgular grafikler halinde sunulmuş ve sonuçlar tartışılmıştır. Atmosferik hava sıcaklığındaki artışın sistemin genel verimim" olumsuz, yük durumundaki artışın ise genel verimleri olumlu yönde etkilediği, atmosferik hava nemi ve basıncının sistem verimine etkilerinin ihmal edilebilir seviyede olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, energy became an extraordinary subject, which countries spent their efforts on developing strategies to be close the energy resources. Because of that, researches focus on the economic way of energy production and energy usage. In this study, where and how much loss take place in combined cycle power plants was investigated, with the analysis based on first and second laws of thermodynamics. The aim of the analysis is to determine the effect of ground level atmospheric temperature, pressure, relative humidity and load variation on energy/exergy flow rates, reversible work, irreversibility, costs of these parameters, also performance. For case study, Bursa / Ovaakça Natural Gas Combined Cycle Power Plant, which was constructed in 1999 and have major capacity, was chosen. In this study, analyses; with design data approach were performed. The results of all analysis were presented graphically and discussed in details. The increase in the atmospheric air temperature has a negative effect, and the increase in load has an affirmative effect, however relative humidity and pressure have negligible effect on both the first law and the second law efficiency of the system. In addition, the net values of these effects were investigated.