Gaz beton yapı ürünleri ile yapılan duvarlarda buhar difüzyonunun etkileri
The effects of the damp diffusion through the gas concrete based external walls
  1. Tez No: 168490
  2. Yazar: ÜRÜN BİÇER ÖZKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNSEL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dış duvarlar, yapı ürünleri, gazbeton, buhar difüzyonu, yoğuşma. xı, External walls, building materials, gas concrete, damp diffusion, condensation. Xll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Yapı kabuğunu oluşturan elemanlardan dış duvarların, bileşenleri, ürün grupları ve yapıdaki fonksiyonları incelenmiştir. Dış duvarları oluşturan ürünlerden gazbeton, ayrıca ele alınarak; gazbetonun ve gazbetondan yapılmış dış duvarların özellikleri, fiziksel, mekanik ve dayanıklılık özellikleri olmak üzere, ayrı ayrı irdelenmiştir. Yapı elemanlarının yapısında bulunan su ile bu elemanlardan geçen su buharının etkileri incelenmiş ve farklı ortam koşullarının oluşturabileceği zararlı etkiler nedeni ile yoğuşmanın olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Buhar difüzyonu ve yoğuşma hesaplama yöntemleri araştırılmış ve örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca, bu hesapların yapılmasında formüllerin yanı sıra GÜB (Gazbeton Üreticileri Birliği) tarafından TS 825 'e göre hazırlanmış, Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği Hesaplama Programı 2.0'den yararlanılarak, yapı ürünlerinde gerçekleşen difüzyon hesap sonuçlan çizelgelerle aktarılmıştır. Program aracılığı ile yapılan hesaplamalarda, gazbeton dışında, tuğla ve perlitli beton gibi farklı yapı ürünleri ile oluşturulan dış duvarların hesapları da yapılarak; sonuçlar bu ürünlerin karşılaştırılması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the building shell parts the external walls' components, their functions in a building and materials were studied. The gas concrete's, which has used to create external walls and the gas concrete based external walls' physical, mechanical and strength properties were researched separately. The effects of the water in building materials and the damp diffusion through the materials were studied and the possibility of condensation, which is the cause of the harmless result of different surrounding conditions, was found. Damp diffusion and condensation calculation methods were researched and the examples were determined. Besides the formulations The Thermal Insulation Regulations of Buildings' Calculation Program 2,0 was used to calculate the damp diffusion effects which is prepared by GÜB (Gazbeton Üreticileri Birliği-Gas Concrete Producers Association) based on TS 825 and the calculation results were determined by tables. Using by this program brick based and lightweight concrete based etc. external walls' diffusion calculation were studied too and comparing the results created the conclusion.