Hafif çelik sistem taşıyıcı kurgusu
Light steel system bearing assembly
- Tez No: 168491
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hafifi çelik yapılar, elemanları, birleşimleri ve deprem davranışı xı, Light gauge steel buildings, members, combinations and earthquake reaction xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Hafif Çelik Sistemler, hafif, hızlı, kolay ve ekonomik inşaatın öncelik kazandığı Amerika, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde yaygın kullanım alanı bulmuştur. Ülkemizde ise özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra, yeni arayışlar içinde olan yapı sektörü bükme sac profillerden oluşan bu sistemi kullanmaya başlamıştır. Bu tez, sistem ile ilgili teknik özellikleri içermektedir. Çalışma beş bölüm altında toplanmıştır. İlk bölümde sistemin gelişimi ve olumlu - olumsuz özellikleri anlatılırken, ikinci bölümde profillerin üretimi ve ısı, ses ve yangın davranışları ve bunlara karşı alınması gereken önlemler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde profillerin birleşimleri ve birleşim problemleri incelenmiştir. Sistemi oluşturan elemanlar ve bunlara ait teknik detaylara da dördüncü bölümde yer verilmiştir. Son bölümde ise sistemin deprem davranışını açıklayan bir deneye irdelenmiştir Tez kapsamında teknik çizimlerin yanı sıra, uygulayıcı firmaların detaylarına ve uygulamalar sırasında çekilen resimlere de yer verilmiştir. Ayrıca profillerin açıklıklarıyla ilgili tablolar ve bu sistemle yapılmış bina örnekleri Ek Bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Light steel systems have a broad use in contries such as US, Japan, Australia etc. where the light, fast, easy and economic construction systems are priorily preferred. Meanwhile in our country, especially after the Marmara Earthquake in 1999, the building sector had started searches for new materials and then started to use the“light gauge steel farming system”. This thesis includes the technical properties of this system and composed of five sections. In the first section, the development, the positive and the negative characteristics of the system; in the second section the production of the profiles, heat, sound and fire reactions and the precautions against these reactions are considered. In the third section the combination of the profiles and the problems of this combination and in the fourth section, the elements that make up the system and the details related to them are described. Finally, in the last section, an experiment explaining the earthquake reaction of the system is observed. In the thesis, in addition to the technical drawings, the detail solutions of the applicant companies and the pictures taken during the installation are also shown. Furhermore tables showing the openings of the profiles and the references that are built with this system are described in the Additions Section.