Tarihi yığma binaların risk tespiti için bir abak önerisi ve Galata uygulaması
Risk determination form suggestion for historical masonry buildings and Galata application
- Tez No: 168492
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi yığma bina, Galata Bölgesi, yığma binalarda risk tespit abağı, yığma binalarda risk değerlendirme abağı. ıx, Historical masonry building, Galata District, risk determination form for historical buildings, risk evaluation form for historical buildings
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Önemli bir deprem kuşağında bulunan ülkemizin alan olarak yaklaşık %96'sı ve nüfus olarak yaklaşık %98'i deprem riski taşımaktadır. 1999 Kocaeli depreminde bölgede bulunan yapıların %39'u tamamen yıkılırken, %54'ü ağır hasar görmüş, sadece %17'si depremi hasarsız atlatabilmiştir. Bu sonuç, istatistiki bilgilere göre otuz yıl içerisinde 7.4 büyüklüğünde bir deprem yaşaması beklenen İstanbul'da birçok çalışma yapılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Deprem öncesi bina hasarlarını tespit edebilmek için ortak çalışmalar yapılmış ve bazı hasar tespit abakları oluşturulmuştur. Ancak, bu abaklar betonarme yapılar için hazırlanmıştır. Oysa İstanbul'da betonarme yapıların yanında çok sayıda yığma kagir ve ahşap tarihi yapı bulunmaktadır. Tarihi yapıların çok büyük bir kısmı yığma kagir yapılardır ve bu yapıların da risk tespiti yapılmalıdır. Büyük yoğunlukta bulunan yapı stokunun risk tespitinin yapılabilmesi için çok sayıda kişiye ihtiyaç vardır. Oysa bu konuda yetişmiş uzman sayısı oldukça azdır. Bu tezde; kısa sürede binlerce tarihi yığma yapı stokunun risk tespiti için uzman olmayan kişilerin örneğin; mimarlık, mühendislik, inşaat teknisyenliği ve teknikerliği okuyan öğrencilerinin işleyebileceği, gözleme dayalı hızlı ve basit bir risk tespit abağının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma alam olarak Galata Bölgesi seçilmiştir. Tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; problem tanımlanmış, çalışmanın amacı, önemi kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde; Galata Bölgesi tanıtılmış, Pera'nm zemin özelliklerinden bahsedilmiş, geçmişten günümüze İstanbul'daki depremler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; tarihi yığma binaların taşıyıcı sistem elemanlarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde; yığma binaların hasar nedenleri; dış etkenlerden, bünyesel etkenlerden, yapının üretiminden kaynaklanan nedenler başlıkları altında anlatılmıştır. Beşinci bölümde; tarihi yığma binalarda risk tespit abağının oluşturulması anlatılmış, uzman olmayan kişilere abak ile ilgili bilgiler, uzmanlar için de abak değerlendirme yöntemiyle ilgili bilgiler verilmiştir. Altıncı bölümde; tez kapsamında çıkan sonuçlar açıklanmıştır. Ek l;.Galata Bölgesindeki Bir Binanın Risk Tespiti ve Değerlendirme Uygulaması Ek 2; Galata Bölgesindeki Örnek Binalar ve Risk Değerlendirme Sonuçları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our country that is on a very important earthquake zone has earthquake risk in %96 of its land and %98 of its population. On 1999 Kocaeli earthquake, %36 of the buildings were totally destroyed, %54 of buildings were severely damaged and only %17 of the buildings in this region could survive without any damage. This result, has revealed that lots of studies must be done in Istanbul, where is expected to face an earthquake with the magnitude of 7,4 within the next thirthy years. To determine the possible building damages before the earthquake, mutual studies have been done and some damage determination forms have been prepared. However, these forms are suitable for reinforced concrete buildings. On the contrary, there are so many masonry and wooden historical buildings besides reinforced concrete ones. Most of the historical buildings are masonry, and risk determinations of these buildings should also be done. Many people are required in order for the risk determination of such buildings. However, number of experts on this subject is very few. On this study, a simple risk determination form which can be filled in by non-expert people like students of architecture, civil engineering and construction technique is developed in order to make the risk determination of thousands of historical masonry buildings in a short time. Galata District in Istanbul is chosen as study field. Study consists of six chapters. In the first chapter, problem is defined, purpose, significance, extensions and limitations and method are explained. In the second chapter, Galata District is introduced, grounds specifications of Pera is explained, earthquakes occured in Istanbul so far are summarized. In the third chapter, construction system elements of historical masonry buildings are described. In the forth chapter, damage reasons of masonry building are explained under the titles of external reasons, constitutional reasons and contruction based reasons. In the fifth chapter, development of risk determination form for historical masonry buildings is explained, information about filling in the form is given for the non-experts and information about the method of the evaluation of the form is given for the experts. In the sixth chapter, results gathered from the study are explained. Appendix 1; Sample Risk Determination and Evaluation of a Building in Galata District. Appendix 2; Sample Buildings in Galata District and Results of Risk Evaluations.