Türkiye'de küçük ve orta boy yüklenici inşaat firmaları, özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri
Small and medium size contractor building enterprises in Turkey, their properties, problems and solution suggestions
  1. Tez No: 168493
  2. Yazar: HÜSEYİN ONUR DİNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, küçük ve orta boy yüklenici inşaat firmaları, inşaat sektörü, girişimcilik, yönetim. vıı, SME, small and medium size contractor building enterprises, building sector, entrepreneurship, management. VÜ1
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Girişimciliğin önem kazandığı günümüz ekonomi ortamında, değişen koşullara ve sorunlara uyum sağlayarak, çözümler üretebilen esnek şirketlerin varlığı çok önemlidir. Rekabet eden, çağdaş girişimci işletme modelini simgeleyen, Türkiye'de tüm işletmelerin ve istihdamın büyük bir bölümünü oluşturan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) bu noktada önem kazanmaktadır. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan ve emek-yoğun teknolojüerinin kullanıldığı inşaat sektörü; yarattığı istihdam ve ekonomiye getirdiği canlılıkla; önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada inşaat sektöründeki küçük ve orta boy yüklenici inşaat firmalarının mevcut durumu, özellikleri, sorunları ve çözümleri incelenmeye çalışılmıştır. KOBÎ' 1er incelendikten sonra, ülkemizdeki inşaat sektörünün durumu, sektörün işletme ve yönetim konuları ile bağlantısı kurulmuştur. Türkiye'deki küçük ve orta boy yüklenici inşaat firmalarının özellikleri incelenerek sorunları yönetim, organizasyon, finans, muhasebe, pazarlama-satış, halkla ilişkiler, insan kaynaklan, bilişim teknolojileri ve Ar-Ge başlıkları allında saptanıp öneriler sunulmuştur. Toplumun sosyokültürel anlayışı, ülkemizdeki siyasi istikrarsızlık, mevcut fiziki ve mali yapı, tüm bunların paralelinde inşaat firmalarının yönetimindeki amatör tavır ve buna bağlı olarak işletmelerin yapısındaki aksaklıklar, bu işletmelerin sorunlarının nedenleridir. Birey olarak yerine getirmemiz gerekenler kadar ülke yönetimi de gerekli hassasiyeti göstermelidir. Kanunlar çıkartılmalı, teşvikler gerçeMeştirilmelidir. Eğitim seviyesi yükseltilmeli, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara izin verilmemelidir. AB ile ilişkilerimizin yoğun olduğu bu dönemde, alınacak kararlar ve yürürlüğe girecek kanunlar AB Üerleme Raporlarına yansıyacağı gibi, ülkemiz için önemli gelişmeleri de tetikleyecektir. Güvenilir ekonomik ve siyasi ortamda tüm sektörlerde bir gelişme yaşanacaktır. Yaratılan istihdam ile ülkemizin alım gücü artacak, refah bir toplum oluşacaktır. Sosyal refah seviyesi yüksek olan toplumun koşulu, yatırım ve üretim yapabilen, çalışan, kendini geliştiren ve eğitimli bireylerden geçmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The existence of flexible enterprises that can produce solutions and integrate with the problems and changing conditions are very important in today's economic environment where the entrepreneurship takes an important place. The small and medium size enterprises (SME) that compete symbolize the contemporary entrepreneur enterprise model and form the Turkey's most enterprises and employment, gain great importance at this point. The building sector, which is one of the leading sector and use the man made work technology has an important place with its action in economy and employment. In this research work, the existing condition, their properties, problems and solution suggestions of the small and medium size contractor building enterprises in Turkey are studied. After studying the SMEs, the condition of building sector in our country, the sector's relations with business administration and management are established. The properties and the problems of the small and medium size contractor building enterprises are studied and the solutions are suggested under subtitles as management, organization, finance, accounting, marketing & sales, public relations, human resources, and Research & Development. The society's Sociocultural comprehension, the political instability in our country, existing physical and financial structure and parallel to all, the amateur manner in the management of the building enterprises and according to this, the lameness of the enterprises are the main reasons of the problems. As we, individuals have to do something; the government has to show sensitivity too. The laws have to be enacted and encouragements have to be made. The education level has to be raised and political and economical instabilities have not to be permitted. During the period which we have dense communication with the European Union, the taken decisions and enacted laws will not only activate the development in our country but also will reflect to the European Union's Regular Reports on Turkey's progress towards accession. There will be a development in all sectors in a reliable economic and politic environment. With the employment, the power of purchase will increase and there will be welfare society. The condition for a welfare society is the educated individuals who can invest, produce, work and develop himself.