Yığma yapıların sonlu elemanlar yöntemine dayalı analiz modelinin oluşturulmasında fotogrametrik verilerin kullanılması
Using photogrammetric data for establish finite element model of masonry structures
  1. Tez No: 168500
  2. Yazar: MELTEM VATAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, fotogrametrik ölçme, sonlu elemanlar yöntemi, üç boyutlu model. ıx, Masonry, photogrammetric data acquisition, finite element method, 3D model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Tarihi ve kültürel mirasın belgelenmesinde çeşitli yöntemler vardır. Fotoğraflar, eskizler, perspektifler, video kayıtlan vb belgelerin yanı sıra fotogrametri yöntemiyle veri toplama da bir belgeleme yöntemidir. Gelişen bilgisayar teknolojisi ile fotogrametrinin mimarlıkta kullanılması yaygınlaşmaktadır. Fotogrametrik veri toplama diğer yöntemlere göre daha hızlı ve daha hassas bir yöntemdir. Fotogrametri yönteminde metrik kameralarla fotogrametrik ölçme teknikleri ve laser tarama ile ölçme teknikleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin her ikisinden de elde edilen veriler mimarlıkta kullanılabilir. Böylelikle yapının rölövesinin çıkarılması ve çİ2İmlerinin yapılması için harcanan emek ve süre azalmış olur. Yapının mevcut durumunun tespit edilmesi için yapının üç boyutlu modelinin oluşturulması gerekmektedir. Bu modelin sayısal analizi yapılarak yapının durumu tespit edilir. Bu işlemler için çeşitli sayısal analiz programlan kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı sonlu elemanlar yöntemine dayalı analiz programlandır. Yapının sonlu elemanlar yöntemine dayalı analiz modeli çeşitli şekillerde oluşturulabilir. Tez çalışmasında fotogrametrik verilerden yararlanarak analiz modelinin oluşturulması araştırılmıştır. Çeşitli analiz modelleri incelenmiş ve tarihi Eğrikemer üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Belli bir programa bağlı kalmadan, fotogrametrik veriler kullanılarak sonlu elemanlar yöntemine dayalı analiz modelleri incelenmiştir. Üç boyutlu düğüm noktalan modeli ve üç boyutlu katı model kurulmuştur. Fotogrametri ve mimarlık disiplinleri ortak çalışmalar yaparak tarihi ve kültürel mirasın belgelenmesi daha hızlı ve daha hassas olarak yapılabilir. Gelişen bilgisayar teknolojisi ile fotogrametrik verilerden yararlanarak yığma yapıların sonlu elemanlar modeli kurulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are various methods of documentation the historical and cultural heritage. Besides photographs, sketch, perspectives, video records etc photogrammetry is also a method for collecting the data. Photogrammetry became a widespread method in architecture, with developing computer industry. In comparison with the other documentation methods, photogrammetry is faster and more precise. Metric cameras and laser scanning are used as measurement techniques in photogrammetric method. Data collected from both of the techniques can be used in architecture. In this way, time and effort is reduced while making as built drawings. Structure's 3D model should be formed for determining the existing situation of the building. With the structural analysis of the model existing situation of building is determined. Various analyses methods are used for these processes. The most widespread one is finite element method. The finite element model of the structure can be evaluated by different ways. In this thesis, the photogrammetric data analysis model is studied. Several methods are studied and the application is done on the historical Eğrikemer. Without depending a specific program, the finite element models are studied by using photogrammetric datas. 3D node points model and 3D solid model are evaluated. Participated projects of architecture and photogrammetry disciplines can make the historical and cultural heritage documentation faster and more precise. With developing computer technology, by taking advantage of photogrammetric data acquisition, finite element model of masonry buildings can be evaluated.