Osmanlı sivil mimarlığında İstanbul'daki taş odalar ve Fener Evleri
In the Ottoman architecture stone rooms and Fener Houses in İstanbul
  1. Tez No: 168501
  2. Yazar: SAFİYE İREM DİZDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NESLİHAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Taş Odalar, saklama mekanları, Fener Evleri. vm, Stone Rooms, storage spaces, Fener Houses. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZET Saklama mekanlarının sosyal, ekonomik, kültürel değişimler paralelinde şekillenen bir örneğini oluşturan taş odalar, toplumsal ve mimari etkilenmeler çerçevesinde Fener Evleri adım alan yapı grubu ile tasarım özellikleri ve işlevsel anlamda karşılaştırılarak incelenmiştir. Bilgi toplama ve derleme aşaması sonrasında, yapıların analitik incelenmesi ve her tür arşiv belgesinin değerlendirilmesinden oluşan yöntem çerçevesinde çalışmanın ana başlıkları belirlenmiştir. ikinci bölümde; saklama kavramı ve yapılardaki ilk fiziksel biçimlenişi İlk Çağ'dan başlayarak 19.yy.'a kadar üç alt-başlık halinde; dini, ticari, idari yapılarla konutlarda ayrıntılı olarak ele alınmıştır. 18. yy. 'da mimari alanda yaşanan değişimlerin konutlardaki saklama mekanlarına etkisi irdelenmiş, Osmanlı yönetiminde bulunan Güney ve Balkan Eyaletlerinde de örneklerine rastlanabilecek saklama mekanları tespit edilmiştir. Üçüncü bölüm; İstanbul'da tespit edilen taş odaların mimari özellikleri ile incelenmesini, her yapı için hazırlanan katalog ile detaylı olarak tanıtılmasını ve mekan kurgusu bağlamında taş odaların geleneksel Türk Odası ile karşılaştırılmasını içermektedir. Dördüncü bölümde; İstanbul'da bulunan ve Fener Evi olarak adlandırılan yapı grubu, mimari ve işlevsel anlamda incelenerek her yapı için hazırlanan katalog çalışması ile detaylandırılmış, saklama düzenlemeleri açısından taş odalarla benzerlikleri/farklılıkları irdelenmiştir. Bu çalışmada sonuçlar tek bölümde sıralanmamış, her bölümde ele alman konu yine ait olduğu başlık altında sonuçlandırılmıştır. Genel değerlendirme sonunda taş oda ve Fener Evleri'nin mimari tanımlamalarına ulaşılırken, toplumsal yapıda yaşanan değişimlerin yapıların fiziksel biçimlenişlerine etkisi, toplumsal sonuçlar başlığı ile ayrıntılı hale getirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, yapıların tanım kazanmasında bütünün parçalarım oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stone rooms form an example of storage space formed in tandem with social, economic and cultural change. These rooms have been examined within the framework of social and architectural influences comparing them with the group of buildings called the Fener Houses in terms of design characteristics and function. In the aftermath of information gathering and evaluation, the main outlines of the study were stated in terms of the methodology created from an analytical examination of the buildings and the evaluation of every type of archival document. In the second chapter, the concept of storage space and the first physical formation in buildings begins from the First Period up to the 19 century in three separate subheadings religious, commercial and administrative structures and houses. The effect of the 18th century changes experienced in the architectural field on the storage spaces in houses were examined and the storage spaces that could be found in examples in the Northern and Balkan states under the Ottoman administration were confirmed. The third chapter includes examining the architectural characteristics of the stone rooms found in Istanbul, introducing them in detail with the catalogue prepared for every building and comparing the connection between speculation about space and the stone rooms of the traditional Turkish room. In the fourth chapter, the group of buildings in Istanbul known as the Fener Houses were examined architecturally and functionally and were detailed a catalogue study prepared for every structure. In addition the resemblances/differences with stone rooms were examined as to how storage was organized. In this study the results were not listed in a single chapter and the subject taken up in every chapter was concluded under the heading that it belonged to. While architectural identification of the stone room and the Fener Houses was achieved at the end of the general evaluation, the effect of the changes in social structure on the physical formations of the buildings of the changes was taken up separately under the heading of social results. The results achieved form the pieces of the whole upon the buildings attaining recognition.