Bir kent içi otelinde yangın güvenlik düzeyinin araştırılması, iyileştirme ve çözüm önerileri
A study on investigation of fire safety, improvement and solution proposals for a city hotel
- Tez No: 168499
- Danışmanlar: PROF. GÜNER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yangın güvenliği, boşaltım yolu, çıkış, otel, Holiday Inn vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Değişik yaş gruplarına ve hareket yeteneğine sahip, çevrelerine yabancı kullanıcılarının toplu halde bulunduğu, yangın sırasında panik yaşanma olasılığı yüksek otel binalarında yangın güvenliği sağlanmasında tasarım aşamasında alınacak önlemler büyük önem taşır. Yangın güvenliği tasarımı, binanın mimar ve diğer tasarım ekibini oluşturan ilgili mühendislik dallarına mensup elemanlarının birlikte çalışmalarım gerektirir. Yangın güvenliğinin başarılı olabilmesi, alınacak önlemlerin yasalara ve eklerine, standartlara, kodlara uygun olmasıyla ve uygulamaların doğru yapılıp denetlenmesiyle sağlanabilir. Otellerde tasarlanan bina boşaltım yollan, binanın kullanım sınıfına ilişkin görevlerini yerine getirecek özellikte olmalı ve yalnızca bir yasağı savmak için değil; tehlikeyi gerçekten önlemek için planlanmalıdır. Yangın güvenliği açısından bina genelinde ve özellikle bina boşaltım yollarında uygulanması gereken önlemler için yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin tam anlamıyla yeterli olduğu söylenemez. Ayrıca adı geçen yönetmeliğin doğru uygulanabilmesi için yangın güvenliğine ilişkin özel kavramların, tanımların doğru ve açık- seçik verilmesi gerekir. Bu bağlamda, A.B.D'de yangın güvenliği için uyulması zorunlu koşullan belirleyen bir yayın olan Life Safety Code' dan yararlanılmıştır. Arastana kapsamında Bursa Holiday Inn Otel'de alan çalışması yapılmış ve yangın güvenliğinin istenilen düzeye ulaşması için gerekli önlemler önerilmiştir. Otelde bulunan çıkış merdivenleri gerekli çıkış koşullarım karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmeli ve otelin her yeri otomatik sprinkler sistemi ile korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACK For the hotel buildings in which a panic condition is possible during a fire and those having visitors with various age groups and motion capability or unfamiliarity to the surroundings, taking the precautions at the start of the design phase is crucial for fire security. It is necessary that the design team, the architect and the engineers of the building, should cooperate for the fire security design. Fire protection can be succeeded only if the precautions are applied, continuously controlled and if they are also appropriate regarding the laws, the standards and the codes. Designed means off egress of hotels should have the ability to perform the requirements considering the utilization of the building. They should not only be realized to apply the order or prohibition but they should also prevent the real fire danger. The regulation used today for fire protection of the entire building, and especially for the means off egress is not totally sufficient. Furthermore the special terms and descriptions of fire security should be given and explained sufficiently for the correct application of the regulation. Life Safety Code used in USA, which determines the obligatory requirements to be applied, is used for this reason. A field study in Bursa Holiday Inn Hotel is performed during the investigation and the precautions that should be taken to bring the fire security to a desired level are advised. Exit stairs of the hotel should be rearranged to satisfy the required exit conditions and the entire hotel should be protected with an automatic sprinkler system. Keywords : Fire security, means off egress, exit, hotel, Holiday Inn IX