Kanatlı borulu ısı değiştiricilerinde ısı transferinin incelenmesi
Researching heat transfer in finned tube heat exchangers
- Tez No: 168504
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Finned tube heat exchangers, heat tranfer coefficient and friction factor XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmada önce kanatlı borulu ısı değiştiricilerin mekanik özellikleri, çalışma karakteristikleri, avantajları, performans limitleri, korozyon ve bakım gibi kanatlı borulu ısı değiştiriciler hakkında genel bilgileri verilmiştir. Aynı konuda bir çok araştırmacının değişik şartlarda yapmış olduğu çalışmalar vardır, fakat bunları bir araya getirerek değerlendirmek de oldukça önemlidir. Kanatlı boru demetlerinde her araştırmacı kendi özel şartlan için sonuçlar bulmuş ve bazdan diğer bir kaçının sonuçlan ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Burada kanatlı borulu ısı değiştiriciler için günümüze kadar yapılmış çalışmalardan elde edilen ısı transfer ve basınç düşümü bağıntıları analiz edildi ve bu bağıntılarda ısı değiştiriciye ilk girişteki hızlar sabit olmak koşuluyla kendi aralarında karşılaştırıldı, kullanılan parametrelere bilgisayar ortamında sayısal değer verilmesiyle elde edilen sonuçlar grafikler halinde sunuldu. Kullanılan parametreler farklı olduğu için karşılaştırmalar aynı cinsten olmuyor, bu nedenle eşdeğer hale getirilmeye çalışıldı. Kanatlı borulu ısı değiştiricilerinde taşınım ısı transfer katsayısı ısı değiştiricinin geometrisine ve Reynolds sayısına bağlıdır. Reynolds sayısı artarken ısı transfer katsayısı artar. Kanat aralığı azalırken ısı transfer katsayısı azalmaktadır. Kanatlı borulu ıs değiştiricilerinde ısı geçişi, kanat türü, kanadın yüksekliği, kanat aralığı ve kalınlığı, boru çaplan ve boru dizilişleri, boruların enlemesine ve boylamasına aralıkları gibi çok parametreye bağlıdır. Bu parametrelerden bazılarının ısı taşınım katsayısı üzerindeki etkisi grafiklerle gösterilmiştir. Sürtünme katsayısı da ısı değiştiricinin geometrisine ve Reynolds sayışma bağlıdır. Reynolds sayısı ve kanat aralığı artarken sürtünme katsayısı azalmaktadır. Anahtar Kelime: Kanatlı borulu ısı değiştiriciler, ısı transfer katsayısı ve sürtünme faktörü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Iq this thesis, general informations about mechanical spesifications, working charactheristics, advantages, performance limits, corozion and maintenance of finned tube heat exchangers are given. There are many different researchers who worked on different conditions in the same subject, For the finned tubes every researcher found some results related with his own conditions and some of them interpreted the results of the others. In this thesis, the heat transfer and pressure decerease results of the other researchers are analized. Input speeds are fixed and on the computer conditions the parameters are analized numerically. The results have been attached with the graphics. Heat transfer rate is determined by the combination of parametres such as heat transfer coefficient, area and temperature difference as a driving force. For most practical usage heat transfer rate is liked to be increased. One of the ways of increasing heat transfer rate is to extend, the area through which heat is transfered. In the bomdles, fins are used for this purpose. Heat transfer coefficients of finned tube heat exchangers are depended on the heat exchangers geometry and Reynolds number. While Reynolds number increases, the heat transfer coefficient decreases. As the fin spacing, which was the variable parameter in the experiments, decreases, heat transfer coefficient decreases, too. The friction coefficients of finned tube heat exchangers is also depended on the heat exchangers geometry and Reynolds number. In the same way, friction coefficient decreases, when Reynolds number and fin spacing increases.