Kentsel ölçekte gürültünün denetlenmesinde engel etkinliğinin incelenmesi
Investigation of barrier effectiveness on noise control in urban scale
  1. Tez No: 168503
  2. Yazar: EYLEM İŞLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü engeli, gürültü haritası, Bağdat Caddesi, D- 100 (E-5) Karayolu, Yıldız Teknik Üniversitesi Hisar Sosyal Tesisi. xıv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZET Gürültü engelleri, günümüzde önemli bir sorun haline gelen kent gürültüsünün, kaynak ile alıcı arasındaki ortamda denetlenmesinde, büyük yararlar sağlamaktadır. Gürültü rahatsızlığının giderilmesi ya da azaltılmasında oldukça önem taşıyan gürültü engelleri, Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal Bölgesi ve İstanbul -Ankara Asfaltı D- 100 (E-5) Karayolu Küçükyalı Bölgesi'nin bir bölümü ile Yıldız Teknik Üniversitesi Hisar Sosyal Tesisi çevresinde gerçekleştirilen çalışmalarla örneklenmiştir. Seçilen çalışma alanlarında, mevcut durumun belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen gözlemlerin ve anket çalışmalarının ardından, gürültü düzeyi ölçmeleri yapılmış, gündüz ve gece zaman dilimine yönelik gürültü haritaları oluşturulmuştur. Bu öznel ve nesnel değerlendirmelerin sonucunda bölgelerdeki mevcut durumuna ilişkin olarak getirilen engel önerileri ile, çevreye yayılan gürültünün, kabul edilebilir sınırlara yaklaştığı, yine oluşturulan gürültü haritaları yardımıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Noise that becomes a big problem in these days, can be controlled in the environment between source and receiver by noise barriers. Noise barriers which have significant importance in removing or reducing noise annoyance, are sampled by the studies that were accomplished in a part of Bağdat Street, D-100 (E-5) Highway Küçükyalı District and Yıldız Technical University Hisar Social Foundation. Observations and questionnaires were made, noise level measurements were done and also day and night time noise maps were formed to determine the existing situation of the selected study fields. As a result of these subjective and objective evaluations, it is achieved by the help of noise maps that noise spreading from source to receiver can be attenuated to the acceptible levels by barrier proposals which is related to the existing situation of districts. Keywords : Noise barrier, noise map, Bağdat Street, D-100 (E-5) Highway Küçükyalı District, Yıldız Technical University Hisar Social Foundation. xv