NiTi şekil hafızalı alaşımlarda mekanik özelliklerin martenzitik dönüşüm üzerine etkileri
The effect on the martensitic transformation of the mechanical properties in NiTi shape memory alloys
- Tez No: 168510
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: NiTi, şekil hafizalı alaşım, martenzitik dönüşüm, DSC analizi. M, NiTi, shape memory alloy, martensitic transformation, DSC analysis. xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Yaklaşık eş atomlu NiTi şekil hafizalı alaşımda farklı sıcaklıklarda uygulanan tavlama işlemlerinin ve alaşımın en büyük çekme yükü dayanıma yakın değerlerde uygulanan ön yüklerin, alaşımın dönüşüm davranışına etkileri araştırılmıştır. NiTi alaşım telden hazırlanan numunelere yapılan tavlama ve uygulanan ön yüklerden sonra her bir numunenin DSC cihazında endotermik ısıl analizi yapılmıştır. Ayrıca numunelerin ışık mikroskobu altında içyapı fotoğrafları çekilmiştir. Hem tavlama hem de ön yük işlemleri sonucunda alaşımın dönüşüm sıcaklıklarını etkilemektedir. Tavlama işlemi yapılmış olan numunelerde tavlama sıcaklığı arttıkça dönüşüm enerjisi de artmaktadır, ön yükleme yapılmış numunelerde ise yük arttıkça dönüşüm enerjisi düşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the near equi-atomic NiTi shape memory alloy, the effect on the transformation behavior of the heat treatments at the different temperatures and various applied preloads near to the ultimate tensile strength is investigated. Thermal analysis of the prepared specimens is studied by using a Perkin Elmer DSC apparatus. Microstructures of the specimens are studied using an optical microscope. It has been observed that both of the heat-treatments and the applied preloads affect the transformation temperatures of the alloy. The transformation enthalpy of the samples tends to increasing with the increasing temperatures, but it decreases with the increasing preloads gradually.