Geleneksel betonarme binaların betonarme çaprazlarla güçlendirilmesinin eniyilenmesi
Optimization strenthening of conventional reinforced concrete structures by reinforced concrete braces
  1. Tez No: 168519
  2. Yazar: İSMAİL ODUNCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER KÜTÜĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, çerçeve, perde, deprem, çapraz xı, Reinforced concrete, frame, shear wall, earthquake, brace xu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Geleneksel yapılar; kolon ve kirişten oluşan çerçeveli sistem ve bu çerçeveli sisteme düşey taşıyıcı olarak eklenen perde elemanlı sistem olarak tasarlanmaktadır. Bu yapılarda deprem gibi dinamik etkilerle ortaya çıkan yatay hareketler esnasında, çerçeveli sistemin büyük deplasmanlar yaptığı ve bu esnada düşey taşıyıcı eleman olan kolonların birleşim noktalarında büyük momentlerin ve buna bağlı kesme kuvvetlerinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Çerçeveli sistemlerin mahsurlarım ortadan kaldırmak yani kolon düğüm noktalarına gelen momentleri azaltmak için büyük atalet momentine sahip düşey taşıyıcı perde elemanlar eklenerek perdeli sistemler tasarlanmıştır. Ancak bu elemanların da büyük kesme kuvvetlerine maruz kaldığı ve buna bağlı olarak temellerinde büyük taban momentlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı her iki sistemdeki bu tür mahsurları ortadan kaldırmaktır. Bunun için çerçeveli yapıların kolon kiriş düğüm noktalan araşma çapraz yapı elemanları konulmuştur. Böylelikle yapının hem çerçeveli yapılardan daha az yer değiştirme yapması ve düğüm noktalarındaki momentlerin azaltılması hem de perdeli yapılardaki büyük kesme kuvvetlerinin ve taban momentlerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada; on iki katlı bir betonarme yapı üç farklı şekilde tasarlanmıştır: Birinci aşamada taşıyıcı sistem kolon ve kirişlerden meydana gelen çerçeve bir sistem olarak ele alınıp çözülmüştür. İkinci aşamada aynı yapı perde kolon olacak şekilde tasarlanmıştır. Son olarak yapıda; perde kolonlar yerine betonarme, kare kesitli, X biçiminde düzenlenmiş betonarme çaprazlar kullanılmıştır. Üç farklı tasarımın deprem analizlerinden elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmışım Bu amaçla ETABS çözümleme programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelemeye konu olan eğik elemanların, betonarme perdeler gibi çerçeve sistemlerin rijitliğini arttırdığı, deplasmanları ise azalttığı ve bunlara bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Conventional structures are designed as framed structure formed of beams and columns and shear walls added to tins framed system as a vertical bearing. It is known that in these structures,as for the horizontal deflection caused by dynamic effects such as earthquake, framed structures make large displacements and moments; therefore, shear forces occur at the connections of columns that are vertical bearing elements. Shear walls are designed to prevent the drawbacks of the framed systems, in other words, to decrease the moments at columns connections by adding vertical bearing having large inertial moment But it was observed that these elements were also exposed to large shear forces and as a result, large base moments appear at these elements. The aim of this research is to remove all these drawbacks. For this reason, X diagonal elements were added between the connections of beams and columns of framed structures. By this way, less deflections of the structure than framed ones, decreasing the moments at connections and preventing the large shear forces and base moments at shear walls are aimed. In that research,a twelve-storey reinforced concrete structure was designed in three different systems. In first system, the structure is formed by using beams and columns. In the second system, the same structure is formed by using shear walls in particular places. Lastly, instead of shear walls, reinforced concrete X diagonal braces were used. The results of seismic analysis of these three systems were compared to each other. ETABS analysis program was used to analyze the system. The results show that those brace elements are increasing rigidity of framed systems like reinforced concrete shear walls, decreasing displacements and are available as an alternative to these shear walls.