Aktivasyon teknolojisi ile malzeme üretimi
Material production by activation technology
  1. Tez No: 168520
  2. Yazar: NAGEHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ÇİZMECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanokimya, mekanik aktivasyon, hidrometalurji, değirmenler, demir cevheri, ferrik klorür liçi. xiii, Mechanochemistry, mechanic activation, hydrometallurgy, mills, iron ores, ferric chloride leaching. xui
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu tezin amacı yeni bir yöntem olan aktivasyon teknolojisi ile malzeme üretimi araştırmak ve bu yönteme örnek bir uygulama yapmaktır. Yöntem; katıların sadece kompozisyonunda ki değişimle, reaksiyona girme yeteneğinde artış sağlamaktadır. Mekanik aktivasyon mekanokimyanın içeriğidir ve mekanokimya mekanik enerjinin etkisiyle malzemelerin kimyasal ve fiziksel dönüşümleri ile ilgili katı hal kimyasının bir koludur. Mekanik aktivasyon sayesinde katıların iç ve yüzey enerjilerinde, yüzey alanında artma, yapışma enerjilerinde azalma sağlanarak minerallerin tepki göstermesi arttırılır ve tekrar kristallerime ile malzeme aktif hale gelir. Bu sayede malzeme özelliklerinin modifikasyonu, katalistlerin zenginleştirilmesi ve rejenerasyonu, kimyasal reaksiyonların kontrolü ve ileri teknoloji malzeme üretimini sağlar. Ülkemizdeki demir cevherleri içerdikleri empüritelerin fazlalığı nedeni ile atıl durumda bırakılmakta ve entegre tesislerimizde kullanılan demir cevherinin hemen hemen %90'ı dış alımla karşılanmaktadır. Ülkemiz demir cevherlerinin entegre tesislerimizde kullanılabilmesi için içerdikleri empürite ve alkalilerin giderilmesi gerekmektedir. Bunun için bu çalışmada sinter harmanının (Fe2O3), ferrik klorür (FeCI3. 6H2O) ile liç işlemine tabi tutularak alkali ve diğer empüritelerin çözeltiye alınması amaçlanmıştır. Çözeltiye alınma verimlerine ferrik klorür konsantrasyonu, sıcaklık, öğütme süresi gibi çeşitli parametrelerin etkileri incelendi. Deney sonuçlarında FeCİ3 konsantrasyonunun artmasıyla çözeltiye alınan metal verimlerinin arttığı gözlendi. Ayrıca tüm metallerin çözeltiye alınma verimleri sıcaklıkla ve artan öğütme süresiyle artmaktadır. Bu proseste 90 °C'de 30 dk. öğütülmüş numunenin yarım saat liç işlemi sonucunda çözeltideki Mn, Pb, Zn, Cu, Na, K verimleri sırasıyla %81,91, %52,2, %43, %23,48, %82, %80 olarak gerçekleşmiştir. Ferrik klorür ile liç işleminde sıcaklık, molarite ve öğütme süresi arttıkça çözeltiye geçen Fe miktarı neredeyse artmamaktadır. Uygulanan değişik koşullarda min. %6,78 ve max. %7,45 çözeltiye geçmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research work aim investigates material production by activation technology which is a new method and does a model application to this method. This method obtains increase on joining capacity to reaction by only decomposition. Mechanical activation is contented by mechanochemistry and mechanochemistry is a branch of solid phase chemistry which interest in chemical and physical transformations of materials by effect of mechanical energy. By owing to mechanical activation supply to increase of inside and surface energy, surface area and decrease of grab energy of solids, minerals are increased reactivation and material being active phase by recrystallization. Consequently it obtains modification of materials properties, increase of catalysts productivity and regenerations, controlling of chemical reactions and advanced technology material. Iron ores in our country, were set down because of high amount of impurities and 90 percent of them which used in industries, were imported. Alkalis and impurities is removed for effectively using of iron ores in our foundations. So in this work aim to take alkalis and other impurities to the solution by doing of sinter blend (FeîOa) on ferric chloride (FeCİ3. 6H2O) leaching. Parameters such as ferric chloride concentrations, temperature and milling time were examined for effect of taking to solution. Metals outputs which taking to solution increased by increasing of ferric chloride concentrations. Besides all metals outputs which taking to solution increased by increasing of temperature and milling time. In this process 30 min milled sample's at result of 30 min leaching at 90 °C outputs of Mn, Pb, Zn, Cu, Na, K were in turn in order %81.91, %52.2, %43, %23.48, %82, %80 in the solution. Amount of Fe didn't increase on ferric chloride leaching by increasing of temperature, concentration and milling time. Min. %6.78 and max. %7.45 Fe transferred to the solution on the different conditions.