Ergitme esaslı kaynak uygulamalarında kimyasal bileşimi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Researching of which factors is effected on chemical compositions of weld metals in fusion welding methods
  1. Tez No: 168531
  2. Yazar: AYDIN KONGEL
  3. Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal kompozisyon, ergime oranı, kaynak metali, ergitme esaslı kaynak yöntemleri, ısı girdisi, Chemical composition, dilution rate, weld metal, fusion welding methods, heat input. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Kaynak, iki veya daha çok parça metali birleştirmekte en etkili yöntemdir. Bu nedenle kaynak imalat ve onarım alanında metalden yapılmış ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Etrafımıza baktığımızda,metalden yapılmış her şeyin kaynakla imal edildiğini görebiliriz; Dünyanın en yüksek binaları, ay roketleri, ev araçları ve otomotiv endüstrisi bu listenin başında gelmektedir. Günümüzde kaynağın kullanımı artmaktadır. Çünkü kaynak bir çok avantaja sahiptir. Parçalan birleştirmede ihtiyaç duyulan malzeme miktarını ve giderlerini azaltmaktadır. Döküm ile imal edilen parçalar kaynakla imal edilirken tasarımcı et kalınlığım azaltarak toplam ağırlığı azalmaktadır. Kaynak özellikle metallerin ve metal yüzeylerinin korunması için uygulanan yüzey kaplamalarında en iyi uygulamadır. Kimyasal kompozisyon kaynaklı bağlantıların ve yüzey kaplamalarının dayanım özelliklerine etki etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada kaynak metalinin kimyasal kompozisyonuna etki eden faktörler araştırılmıştır. Bunun yanında metallerin ısı iletim katsayısının ana metallerin ergime oranına nasıl etki ettiği ve toz altı kaynak yönteminde ısı transferi için bir ısı transferi modeli tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Welding is the most efficient way to join two or more pieces of metal to make them act as one piece. Welding is widely used to manufacture or repair all products made of metal. When we look around, almost everything made of metal is welded; the world's tallest building, moon rockets, nuclear reactors, home appliances, and automobiles barely start the list. The use of welding is still increasing. Because welding has many advantages. Reduce the weight of material required and the cost for join parts. Converting castings to weldments allows the designer to reduce weight by reducing metal thickness. Welding is the best way to protect materials by protecting their surface with special metal overlays. Chemical compositions is effected on strength properties weld metal joints and metal overlays. For those reasons in this study, which factors is effected on chemical compositions of weld metals in fusion welding methods are researched. Also heat conductivity of metals is researched for how effect the dilution rate of base metals and a heat transfer model is designed for heat transfer in weld metal for submerged arc welding.