Dıştan gömlekli düşey sıcak su tanklarındaki sıcaklık tabakalaşmasının incelenmesi
The thermal stratification of research in vertical mantle hot water storage tank
- Tez No: 168530
- Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık tabakalaşması, düşey tank, gömlek, Thermal stratification, vertical tank, mantle. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Güneş enerjisi uygulamalarında en önemli parametre güneş enerjisinin günlük değişimidir. Güneş enerjisinin doğrudan kullanımı güneşin göründüğü zamanla sınırlıdır. Güneş enerjisinden sürekli bir fayda sağlamak için bu enerjinin depolanması gerekir. Güneş enerjisi, genellikle su kullanılarak duyulur ısı şeklinde depolanır. Depolama tankı içindeki suyun sıcaklığı arttıkça suyun yoğunluğu azalar ve deponun üst kısmına doğru hareket eder. Yoğunluğu fazla olan akışkan alt kısımda kain*. Böylece depolama tankı içinde sıcaklık tabakalaşması oluşur. Tank içindeki sıcaklık tabakalaşması depolama sistemleri üzerinde önemli etkiye sahiptir. Güneş sıcak su sistemlerinin ısıl performansı yüksek derecede sıcaklık tabakalaşmasıyla artılır. Bu çalışmada; dıştan gömlekli düşey sıcak su tanklarındaki sıcaklık tabakalaşması Fluent 6.1 programı kullanılarak incelenmiştir. İncelenmiş düşey tank modelleri Gambit programı ile tasarlanmıştır. Tasarlanmış olan her bir model Fluent'e aktarılmış ve her birine ait sınır şartları tanımlandıktan sonra belirlenmiş çözüm tipine göre çözdürülmüştür. Yüksek derecede sıcaklık tabakalaşması elde etmek için tanka giren şebeke suyunun giriş hızı, gömleğe giren kollektör suyunun giriş hızı ve gömlek yeri değiştirilmiştir. Çalışmanın sonunda; şebeke suyunun hızı arttıkça tank içindeki akışkanın hareketi yüksek olduğu için tabakalaşmış bölgelerin sıcaklığı düşmüştür. Gömleğe giren kollektör suyunun hızı düştükçe gömlekteki devir daim de yavaşlamıştır. Gömlekten tanka geçen ısı miktarı düşük olduğu için tank içindeki sıcaklık dağılımı düşmüştür. Gömlek yukarı doğru kaldırıldıkça tankın alt kısımlarında daha soğuk sıcaklık tabakaları oluşmuş ve tank içindeki yüksek sıcaklık tabakalaşması düşmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the solar energy application, the most important parameter is the daily changing of the solar energy. Direct use of the solar energy is limited with the time that sun is appeared. So, the solar energy has to be storaged in order to benefit from solar energy continuosly. The solar energy is usullay storaged by using water as perceptible heat. When the heat of water in the storage tank increases, density of water decreases and moves towards to the top of the storage tank. The fluid that has much density is gathered at the bottom of the storage tank. So the thermal stratification is arised in the tank. Thermal stratification in the tank has a great impact on the thermal performance of storage systems. A high degree of the thermal stratification increases the thermal performance of solar hot water systems. In this study, thermal stratification in vertical mantle hot water storage tank was researched by using of Fluent 6. 1 programme. The vertical mantle tank models which were researched, were planned with the Gambit programme. Each of the models planned was sent to Fluent programme, described boundary conditions for each model. The models were solved as a solition type that were determined. The inlet speed of network water that entered into tank, the inlet speed of collector water that entered into mantle, the position of mantle were changed in order to obtain the high degree of the thermal stratification. At the end of the research; while the speed of network water was increasing, action of fluid in the tank increased and so the heat of stratification zone decrased. While the speed of collector water that enters the mantle was decreasing, circulation in the mantle decreased too. While the heat transfer from the collector fluid to the tank was decreasing, the degree of the tempeature stratification in the tank decreased. While the mantle was raising to up, the colder tempeature zones arose bottom the tank and the high tempeatuire stratification decreased in the tank.