Yüksek çözünürlüklü ikonos uydu görüntülerinin doğruluklarının araştırılması
Analyze the accuracy of high resulution ikonos images
- Tez No: 168565
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRCAN BÜYÜKSALİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Dconos Uydusu, Sayısal Yükseklik Modeli (SYM), Yer Kontrol Noktası (YKN), Ortofoto
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ İKONOS UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN DOĞRULUKLARININ ARAŞTIRILMASI Engin Erdinç AKDENİZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.DoçDr. Gürcan BÜYÜKSALİH Mayıs 2005, 55 sayfa Bu çalışmanın amacı Ikonos uydu görüntülerinden (YKN'lı ve YKN'sız) çeşitli SYM'leri kınanılarak üretilen ortofotoların planimetrik doğruluklarının araştırılmasıdır. Çalışma 5 ana bölüm ve eklerden oluşmaktadır. İlk bölümde, yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin haritacılık uygulamalarındaki rolü vurgulanmış ve bu çerçevede çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde, Ikonos uydusunun platform, yörünge ve algılayıcı özellikleri üzerinde durulmuş, Ikonos uydu görüntülerinin kullanım alanlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde, tezin uygulama aşamasını oluşturan ortofoto tanımlanmış, ortofoto üretimi iş akışı, doğruluğu ve fotogrametrik dengeleme açıklanmıştır.iiiÖZET (devam ediyor) Dördüncü bolümde, farklı SYM'ler kullanılarak ortofoto üretimi açıklanmış, üretilen ortofotoların planimetrik doğrulukları irdelenmiştir. Son bölümde, bu tez çalışması ile elde edilen sonuçlara değinilmiş ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thcsis ANALYZE THE ACCURACY OF fflGH RESOLUTIONIKONOSIMAGES Engin Erdinç AKDENiZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Engineering Thesis Advisor: AsstProf. Gürcan BÜYÜKSALİH May2005,55 pages The aim of this study is to analyze the planimetric accuracy of orthophotos (with/without GCPs) produced from Dconos Lnagery by using different DEMs. This study consist of five chapters and additions. in the first chapter, the role of High Resolution Satellite Images in mapping applications is mentioned, the aim of this study has been determined within this context The second chapter deals with the platform, orbital and sensor characteristics of Dconos satellite. The oppurtunity of Dconos imagery is detennined. in the third chapter, in which orthophoto is determined, its flow chart of production, accuracy and photogrammetric adjustment is explained. vABSTRACT (continued) in the fourth chapter, the production of orthophotos vvith the use of different DEMs is described for the application of this thesis. The planimetric accuracy of orthophotos produced in this study is evaluated. in tiıe last chapter, the optioned achievements and the proposals submitted by the results of this experience have been determined by this thesis. Keywords : Ikonos Imagery, DEM, Ground Control Point (GCP), Orthophoto Science Code: 616.02.00 vi