Veronica cinsine (Scrophulariaceae) ait bazı türlerin polen morfolojisi ve anatomisi
Anatomy and palynology of some species belong to Veronica L. (Scrophulariaceae)
  1. Tez No: 168566
  2. Yazar: ASLI HASANOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Veronica, palinoloji, anatomi, RAPD, Veronica, Anatomy, Palynology, RAPD
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VERONICA L. (SCROPHULARIACEAE) CİNSİNE AİT BAZI TÜRLERİN PALİNOLOJİSİ, ANATOMİSİ Aslı HASANOĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr.Ayşe KAPLAN Mayıs 2005, 52 Sayfa Bu çalışmada dört farklı Veronica L. (Scrophulariceae) türünün (V. beccabunga L., V. fuhsii Freyn & Sint, V.multifida L. and V. persica Poiret) polen morfolojisi, anatomisi incelendi. Yapılan bu incelemelere göre türlerin benzer ve farklı özellikleri ortaya kondu. Polenler dört türde de isopolar, radyal simetrili ve trikolpat olup iki tip ekzin ornemantasyonu gözlendi. V. persica da. granule; V. beccabunga, V. fuhsii ve V. multifida'da. mikroretiküle'dir. Kök, gövde ve yaprak anatomisi bakımından V. fuhsii ve V. multifida'nın birbirlerine diğer iki türden daha çok benzer olduğu görüldü. Palinolojik ve anatomik çalışmalara ilaveten yapılan RAPD PCR analiziyle türlerin moleküler karakterizasyonu yapılarak türler arasındaki filogenetik ilişkiler incelenmiştir. Filogenetik analiz sonucunda elde edilen veriler palinolojik ve anatomik verileri destekler niteliktedir. Çalışmamızda V. multifida ve V fuhsii türlerinin yakın akraba olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis ANATOMY AND PALYNOLOGY OF SOME SPECIES BELONG TO VERONICA L. (SCROPHULARIACEAE) Aslı HASANO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Thesis Advisor: Asst. Prof. Ayşe KAPLAN May 2005, 52 pages In this study, pollen morphology, anatomy of four different species (V. beccabunga L., V. fuhsii Freyn & Sint, V.multifida L. and V persica Poiret) of Veronica L. (Scrophulariaceae) were investigated. According to these inves zımnen and distinct features of these species were determined. In these investigated species, pollen grains are isopolar, radial symetrical and tricolpate, two types of exin ornemantations were observed (granulate in V. persica, microreticulate in V. beccabunga, V. fuhsii, V. multifield). According to root, stem and leaf anatomy of these species it is seen that V. multifida and V. fuhsii were similar to each other than the other species. In addition to pollen morphology and anatomy, molecular characterisation with RAPD technic of these species were investigated. DNA from four different species of Veronica were isolated and phylogenetic relationship between these species by means of RAPD PCR were investigated. The results of phylogenetic analyse consistent with other morphological, palynological and anatomical data, it is found that V. multifida is relative to V. fuhsii.