Hakkari merkez ilçe ve Ahlat (Bitlis) yöresinde tohumdan yetişmiş ceviz (Juglans regia L.) populasyonunda genetik değişkenlik ve ümitvar genotiplerin seleksiyonu
Selection of promosing genotypes in native walnut (Juglans regia L.) populations of Hakkari central and Ahlat (Bitlis) districts, and genetic divertsty
- Tez No: 168614
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ BALTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, seleksiyon, genotip, Ahlat, Hakkari, makro-mikro element
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET HAKKARİ MERKEZ İLÇE VE AHLAT (BİTLİS) YÖRESİNDE TOHUMDAN YETİŞMİŞ CEVİZ (Juglans regia L.) POPÜLASYONUNDA GENETİK DEĞİŞKENLİK VE ÜMİTVAR GENOTİPLERİN SELEKSİYONU MURADOĞLU, Ferhad Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Fikri BALTA Şubat 2005, 156 sayfa 2001-2003 yıllan arasında yürütülen bu araştırmada, Ahlat (Bitlis) merkez ilçe ile Hakkari merkez ilçesi doğal ceviz populasyonlarında belirlenen ümitvar genotiplerin meyve ve ağaç özellikleri tanımlanmıştır. Ceviz ıslah amaçlan doğrultusunda 50 ümitvar genotip selekte edilmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.50 g, iç oram %40.9-55.5, kabuk kalınlığı 1.04-2.05 mm, yan dallarda meyve tutma oranı % 20-100, protein oranı %13.9-23.3 ve yağ oram %51.3-67.0 arasında tespit edilmiştir. Seçilen genotiplerin 29'unun protoandrous, 17'siuin protogenous ve 4'ünün homogamous karakterde çiçeklendiği gözlenmiştir. Genotiplerin iç ceviz potasyum içeriği 355.4-857.9 mg, fosfor 272.2- 522.6 mg, kalsiyum 71.72-369.71 mg, magnezyum 102-481 mg, sodyum 11.31- 25.85 mg, çinko 1.42-3.87 mg, demir 1.04-5.28 mg, magnezyum 0.35-3.18 mg ve mangan 0.95-3.71 mg olarak saptanmıştır. Uç ve yan dallarda oluşan meyvelerde yapılan karşılaştırmalı pomolojik analizler sonucunda, meyve karakterleri arasında istatistiksel önemli iarklar bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELECTION OF PROMOSİNG GENOTYPES IN NATIVE WALNUT (Juglans regia L.) POPULATIONS OF HAKKARİ CENTRAL AN» AHLAT (BİTLİS) DISTRICTS, AND GENETIC DİVERTSTY MURADO?LU, Ferhad PhD. Horticultural Science Supervisor: Prof. Dr. Fikri BALTA February 2005, 156 Pages In this study conducted during 2001 and 2003, nut and tree characteristics of promising genotypes determined in native walnut {Juglans regia L.) populations of the Central Hakkari and Ahlat (Bitlis province) districts were identified. With regard to walnut breeding objectives, all population consisting of seedling trees was assessed for fruit and tree characteristics, and 50 walnut genotypes were selected for further breeding efforts. In selected genotypes, full flowering occurred between 15- 22 March in 1999, between 6-19 April in 2000 and between 05-17 Nisan in 2001. The walnut selections had a range of 9.91-15.22 g for fruit weight, 5.00-6.60 g for kernel weight, 40.9-55.5% for kernel percentage, 1.04-2.05 mm for shell thickness, 20-100% for lateral fruitfull, 13.9-23.3% for protein content and 51.3-67.0% for oil content Flowering habits of selections were protandrous in 29 genotypes, protogenous in 17 genotypes and homogamous in 4 genotypes.