Çözelti ortamında bazı organik maddelerin uçkun kökünden (Rheum ribes L.) elde edilen aktif kömürler üzerindeki adsorpsiyonu ve adsorpsiyon kinetiğinin incelenmesi
An investigation of adsorption and adsorption kinetics of some aldehydes in solutions on some modfied active carbons (preparet from Rheum ribes L.)
  1. Tez No: 168615
  2. Yazar: ORHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aldehitler, izotermler, Adsorpsiyon kinetiği, Termodinamik, Aldehydes, Isotherms, Kinetics of adsorption, Thermodynamics. m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET ÇÖZELTİ ORTAMINDA BULUNAN BAZI ORGANİK MADDELERİN UÇKUN KÖKÜNDEN (Rheum ribes L.) ELDE EDİLEN AKTİF KÖMÜRLER ÜZERİNDEKİ ADSORPSİYONU VE ADSORPSİYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ YAVUZ, Orhan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zeki YALÇINKAYA Şubat 2005, 63 Sayfa Bu çalışmanın amacı; bazı aldehitlerin uçkun kökünden elde edilen aktif karbonlar üzerindeki adsorpsiyon dengesi ve kinetiği araştırmaktır. Adsorpsiyon temas süresi, aldehit konsantrasyonu ve sıcaklığın artışıyla değişti. Aldehit başlangıç konsantrasyonu Adsorpsiyon kapasitesi üzerinde önemli etkisi olmasına rağmen sıcaklığın etkisi daha azdı. Aldehit başlangıç konsantrasyonundaki bir artış Adsorpsiyon kapasitesinin artışına neden oldu. Aldehit Adsorpsiyonu işlemi UV vizibl spektroskopsi ile izlendi. Aktif karbonların H2S04 ve ZnCl2 ile muamelelerinden sonraki etkileri de araştırıldı. Aktif karbonların muamele işleminden sonra Adsorpsiyon kapasiteleri artırdı. Denge izotermleri ve Adsorpsiyon kinetiği aldehit başlangıç konsantrasyonuna ve sıcaklığa (30, 45 ve 60°C) göre araştırıldı. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri deneysel izotermleri ve izoterm sabitlerinin açıklanması için kullanıldı. Langmuir modelinde elde edilen maksimum tek tabaka adsorpsiyon kapasiteleri çok küçüktür. Ki bunlar 3-Hidroksi benzaldehit, 3-Metoksi benzaldehit ve 3,4- Dihidroksi benzaldehit için sırayla 0,613, 0,841 ve 0,558 mmol/g idi. Yalancı birinci-mertebe ve yalancı-ikinci mertebe kinetik modeller kinetik verilerin açıklanması ve hız sabitlerinin elde edilmesinde kullanıldı. İkinci mertebe kinetik model yüksek bir korelasyon katsayısı ile (R2>0,99) aktif kömürler üzerindeki aldehitlerin adsorpsiyonunu iyi şekilde açıklamaktadır. Bu, aktif kömür üzerindeki aldehitlerin adsorpsiyonunun toplam hızı, kütle transferi yerine kemisorpsiyonla kontrol edildiği göstermektedir. Arrhenius ve Eyring eşitlikleri kullanılarak aktivasyon parametreleri (E“, AH#, AS*, AG# ) hesaplandı. Yalancı birinci-mertebe hız sabitleri ve yalancı-ikinci mertebe hız sabitleri kullanarak Adsorpsiyonun aktivasyon enerjisi hesaplandı. AH0, AS”ve AG° gibi termodinamik parametereler de elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ADSORPTION AND ADSORPTION KINETICS OF SOME ALDEHYDES IN SOLUTIONS ON SOME MODFTED ACTIVE CARBONS (PREPARET FROM Rheum ribes L.) YAVUZ, Orhan Msc, Chemistry Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zeki YALÇINKAYA February 2005, 63 pages Adsorption and kinetic studies of aldehydes on some modified active carbons were investigated. Adsorption changed with increased contact time, initial aldehyde concentration and temperature. The initial aldehyde concentration significantly affected the adsorption capacity but the temperature is a relatively minor factor. An increase in initial aldehdye concentration results in the increase of adsorption capacity. The progress of aldehyde adsorption was monitored by Visible spectroscopy. The effect of treating the activated carbons with H2S04 and ZnCI2 was also studied. Treating of activated carbons increased the adsoption capacity. The equilibrium isotherms and the kinetics of adsorption with respect to the initial aldehyde concentration, temperature (30, 45 and 60°C) were investigated. Langmuir and Freundlich adsorption models were applied to describe the experimental isotherms and isotherm constants. The maximum monolayer adsorption capacities obtained from the Langmuir model are very little, which are 0,613, 0,841 and 0,558 mmol/g for 3-Hydroxy benzaldehyde, 3- Metoxy benzaldehyde and 3,4-Dihydroksi benzaldehyde, respectively. The pseudo first- and second-order kinetic models were used to describe the kinetic data, and the rate constants were evaluated. The experimental data fitted well to the second-order kinetic model, which indicates that the chemical sorption is the rate-limiting step, instead of mass transfer. The activation parameters (Ea, AH#, AS#, AG# ) using Arrhenius and Eyring equations have been calculated. The activation energy of adsorption can be evaluated using the pseudo-second-order rate constants and pseudo-first-order rate constants. Also, the thermodynamic parameters such as AH0, AS0 and AG ° were determined.