Malatya güneyindeki permo-karbonifer yaşlı kireç taşlarının mıcır olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation on the utilization of permo-carboniferous age limestones in southern part of Malatya as aggregate
- Tez No: 168760
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mıcır, Permo- Karbonifer, Koltik Kireçtaşı, Malatya Güneyi, Aggregate, Pernio- Carboniferous, Koltik Limestone, Southern of Malatya II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MALATYA GÜNEYİ'NDEKİ PERMO- KARBONİFER YAŞLI KİREÇTAŞLARININ MICIR OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Çiğdem DAĞDEVİREN İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı 95 + X Sayfa 2005 Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÖNAL Bu çalışmada Malatya güneyinde bulunan Permo- Karbonifer yaşlı Koltik Kireçtaşı'nın fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Daha önce yapılan jeolojik harita ve genelleştirilmiş istif gözetilerek stratotip yerler belirlenmiş, seri ve nokta örnekler derlenmiştir. Derlenen örneklerin fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri saptanmış, bu özellikler mıcırlar için kullanılan TSE, KGM, Demiryolu Balast Şartnamesi, BS ve ASTM standartlarına göre yorumlanmıştır. Çalışılan mıcırların; tane boyu dağılımları, birim hacim ağırlık, özgül ağırlık, su emme, yıkanabilir malzeme miktarı, filler, aşınma dayanımı ve don dayanımı özellikleri ilgili standartlara göre yorumlandığında, kullanım yeri bakımından genelde standartlara uygun sınırlar içinde yer alırlar. Yapılan XRD analizinde Koltik Kireçtaşı'nın kalsit bileşimli olduğu gözlenmiştir. Kireçtaşı % 97,82 CaC03 ve % 0,896 MgC03 içermektedir. Mıcır üretimi için kireçtaşı büyük bir jeolojik rezerve sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis INVESTIGATION ON THE UTILIZATION OF PERMO-CARBONIFERIOUS AGE LIMESTONES IN SOUTHERN PART OF MALATYA AS AGGREGATE Çiğdem DA?DEVİREN İnönü University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering 95 + X Pages 2005 Supervisor: Assos. Prof. Dr. Mehmet ÖNAL The aim of this study is to determine physical, chemical and mechanical features of Pernio- Carboniferous in age Koltik Limestone in located southern of the Malatya. As using basal geological maps and stratigraphic sections done more before, stratotip locations were determined, seriates and pointing samples were obtained. Physical, chemical and mechanical features of the obtained samples were determined. According to TSE, General Directorate of Highway- Turkey, Technical Specification of Ballast, BS and ASTM standarts which were used as widespread for the aggregate, these features were interpreted. According to interested standarts, sieve analysis, unit weigth, specific gravity, water absorption, materials finer than 75 um sieve in mineral aggregate by washing, density of filler, abrasion resistance and soundness are generally suitable for aggregate industries as their usage. By direct recording X- Ray Diffractometer ( XRD ) analysis Koltik Limestone consists mainly of calcite mineral. It has mean values CaCÛ3 97,82 % and MgC03 0,896 %. Koltik Limestone has great geological reserve for aggregate industry.