Kırıkkale ili Allactaga williamsi Thomas, 1897 türünün biyolojisi ve ekolojisi (Mammalia: Rodentia)
Biology and ecology of the Allactaga williamsi Thomas, 1897 in Kırıkkale province (Mammalia: Rodentia)
  1. Tez No: 168794
  2. Yazar: KUBİLAY TOYRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allactaga williamsi, Ekoloji, Biyoloji, Kırıkkale, Türkiye, Allactaga williamsi, Ecology, Biology, Kırıkkale, Turkey. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET KIRIKKALE İLİ ALLACTAGA WILLIAMSI THOMAS, 1897 TÜRÜNÜN BİYOLOJİSİ VE EKOLOJİSİ (MAMMALIA: RODENTIA) TOYRAN, Kubilay Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. İrfan ALB AYRAK Ocak 2005, 49 sayfa Bu araştırma, 2002 ve 2004 yıllarında Kırıkkale ilinden elde edilen 31 Allactaga williamsi örneğine dayanmaktadır. Örnekler gece arazide araç ile gezilerek far ve projektör yardımı ile tespit edilip tüfek ile vurulmuş veya atrap ile canlı olarak yakalanmıştır. Örnekler, molar dişlerdeki aşınım dereceleri ve arazi notlarına göre yavru, genç ve ergin olmak üzere 3 yaş grubuna ayrılmışta. Allactaga williamsfmn. ekolojik, biyolojik ve taksonomik özelliklerini ortaya koymak için habitat, üreme ve beslenme davranışı, kürk rengi, kürk değişimi, kıl morfolojisi, karyoloji, phallus özellikleri ile iç ve dış karakter ölçüleri kaydedilmiştir. Allactaga williamsi' toil beslenme davranışını gözlemek ve karyolojik analiz yapmak amacıyla 12 hayvan laboratuarda beslenmiştir. Örneklerin baş iskeleti Mursaloğlu (1965), phallus özellikleri Lidicker (1968) ve karyolojisi Patton (1967)'a göre hazrrlanmıştrr. Allactaga williamsi'' de diploid kromozom sayısı 48 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOLOGY AND ECOLOGY OF TEEALLACTAGA WILLIAMSI THOMAS, 1897 IN KIRIKKALE PROVINCE (MAMMALIA: RODENTIA) TOYRAN, Kubilay Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK January 2005, 49 pages This study is based on 31 specimens oîAUactaga williamsi obtained from the Kırıkkale province between 2002 and 2004. The specimens were searched in the field for the presence by the help of a projector and car headlight in the night. After the detection of specimens, they were either shot dead or caught alive by using an aerial net. The specimens were divided into three age groups as young, juvenile and adult according to the degree of wear in molars and field notes. Habitat, breeding and feeding behaviours, pelage colour, molting, hair morphology, karyology, phallus features, external and cranial measurements of the species were recorded to reveal the ecological, biological and taxonomical characteristics oîAUactaga williamsi. 12 specimens were kept and fed at laboratory to carry out karyologic analysis and observe their feeding habits. The skulls were prepared according to Mursaloğlu (1965), phallus to Lidicker (1968) and karyology to Patton (1967). It was determined that the chromosome number oîAUactaga williamsi is 48.